Opname:

De darmflora en probiotica
Met gezondheidswetenschapper Karen Koning

Er komen in onze darmen meer dan duizend verschillende soorten micro-organismen voor, die samen de darmflora worden genoemd. In de afgelopen decennia heeft een enorme hoeveelheid bewijs laten zien dat de darmflora (ook wel darmmicrobiota genoemd)een hele belangrijke rol speelt in ziekte en gezondheid. Een verstoorde darmmicrobiota lijkt namelijk een rol te spelen bij tal van aandoeningen als allergieën, chronische darmontstekingen en diabetes en zelfs ons gedrag kan er door beïnvloedt worden. De darmmicrobiota kan door verschillende factoren uit balans raken. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica is een bekend voorbeeld, maar ook bijvoorbeeld voeding en stress zijn belangrijke factoren. Het herstellen van de darmmicrobiota is niet eenvoudig, maar onderzoek heeft laten zien dat probiotica met succes kunnen worden toegepast om de verstoringen van de darmmicrobiota te voorkomen of te herstellen.

 

Wat komt er aan bod tijdens deze lezing?

Karen Koning

Dr. Karen Koning, heeft gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. In 2002 is zij begonnen aan haar promotieonderzoek “The effect of probiotics on the intestinal microbiota and immune parameters after treatment with antibiotics”, over het effect van probiotica bij antibioticagebruik. Hiermee is zij gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht/MUMC+.

Momenteel is Karen werkzaam bij Winclove Probiotics als hoofd educatie. In deze functie is zij zich steeds meer gaan verdiepen in de rol van de microbiota in ziekte en gezondheid en hoe dit positief te beïnvloeden o.a. met probiotica.