Ruim vijftig procent van de volwassen Nederlanders heeft in meerdere of mindere mate last van overgewicht. “Wil je gezonder eten? Neem dan eerst je leven onder de loep”, adviseert huisarts Tamara de Weijer. Zij bekijkt eten binnen het totaalplaatje van ons leven. Want alles telt mee als het om je gezondheid gaat.

Geef jij jezelf ook regelmatig op je kop omdat je teveel of ongezond eet? Bijvoorbeeld wanneer je je voorneemt om maar één stroopwafel te eten, maar dat het er ongemerkt toch drie werden. Of wanneer je geen zin had om te koken en weer een pizza bestelde. We weten heel goed wat we moeten doen als het om gezond eten gaat, maar in de praktijk blijkt dat soms knap lastig te zijn.

Moeite met gezond eten

Gewoontes doorbreken is inderdaad niet makkelijk, beaamt de huisarts. “Onze hersenen zijn gemaakt om vet en zoet voedsel te kiezen. Pas als je heel vaak een andere keuze maakt, slijt die nieuwe gewoonte erin en gaat het vanzelf.”

Vind je het moeilijk om gezonde(re) keuzes te maken? De Actify vitaliteitscoach, een initiatief van Zilveren Kruis, motiveert je om te wennen aan nieuwe gewoontes, zodat het zonder veel moeite een onderdeel wordt van je dagelijkse leven. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool of andere ingewikkelde dingen te doen. Ontdek bijvoorbeeld lekkere en gezonde recepten voor snacks en maaltijden in de app, gevalideerd door diëtisten.

Er is nog iets aan de hand

De Weijer ziet in haar praktijk dat er naast de moeite met gezond eten ook nog iets anders aan de hand is. “Veel mensen zijn somber of depressief. Ze slapen slecht of ontspannen te weinig. Ik ben ervan overtuigd dat het helpt als je iets hebt waardoor je ‘s ochtends enthousiast aan de dag begint. Als jij je elke dag naar je werk moet slepen en ongelukkig bent, dan maak je het jezelf extra moeilijk door ook nog gezonder te willen leven. Velen vinden dan vaak juist troost in eten.”

Wie slecht slaapt, eet meer

Ongelukkig zijn en ongezond eten houden dus verband met elkaar. Ben je bijvoorbeeld constant druk op werk? Dan kom je misschien lastig in slaap omdat de stress nog door je lijf giert. Vaak betekent dit dat je de volgende dag dan weer minder bestand bent tegen verleidingen en misschien meer calorieën eet. Wat voor een keer natuurlijk niet erg is, als het maar geen gewoonte wordt.

Eenzaamheid is ook onderbelicht en een veel groter probleem in Nederland dan we denken, weet De Weijer. “Mensen zijn sociale wezens. Als we ons niet verbonden voelen met anderen, dan worden we ongelukkig, bewegen we minder en eten we juist meer.”

Breken met slechte gewoontes

“We praten over hoe slecht roken, alcohol drinken of te veel te eten voor onze gezondheid is, maar kijk eens wat daaronder zit.” Waarom drinken, roken of eten mensen zoveel? Daar zouden we mee aan de slag moeten gaan, vindt de huisarts. “Zorg dat de basis van je leven (denk: werk, relaties met anderen, je omgeving) op orde is. Je zult zien dat het dan makkelijker wordt om met slechte gewoontes te breken.”

Vraag jezelf dus eens af hoe het bij jou zit. Is je basis op orde? Zilveren Kruis helpt je graag op weg om gezondere keuzes te maken. Doe nu de Totaalcheck van Zilveren Kruis en krijg concrete tips waarmee je direct aan de slag kan.