Stap voor stap naar een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl maakt een wereld van verschil. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leg ik je graag uit.

Wat is een gezonde levensstijl? 

“Voeding, beweging, ontspanning en slaap vormen de basis van een gezonde levensstijl. Stap één is verse en gevarieerde voeding, liefst onbewerkt. Denk aan: veel groente en fruit, volkoren producten, noten en zaden, olijfolie, vette vis, een beetje zuivel en maximaal twee keer per week vlees. Zorg daarnaast voor minimaal honderdvijftig minuten per week matig intensieve beweging. Daaronder vallen ook wandelen, fietsen, het huishouden doen en tuinieren. Het is belangrijk om bot- en spierversterkende én balansoefeningen te doen. Voor dat laatste zijn yoga en tai chi geschikt, maar ook tijdens iets alledaags als tandenpoetsen kunt u aan de slag: sta een minuut op het ene been en dan een minuut op het andere. Wie overdag voldoende beweegt, slaapt ’s nachts beter. Vroeg naar bed gaan is niet nodig, een gezonde levensstijl draait om regelmaat. Ga elke dag op dezelfde tijd slapen en sta op een vaste tijd op. Laat ’s avonds het slaapmutsje staan; alcohol heeft een negatieve invloed op de slaap. Ontspan elke dag en doe alles op een tempo dat u past. Om het plaatje van een gezonde levensstijl compleet te maken, voeg ik graag verbinding en zingeving toe aan het lijstje. Het is goed om betekenisvol te zijn en bij te dragen aan de maatschappij. Bepaal wat een dag waardevol maakt en ga op zoek naar een activiteit die energie geeft. Daar sluit verbinding mooi op aan: trek eropuit en zoek mensen op. Keer naar buiten in plaats van naar binnen.”

Wat is de invloed op de gezondheid?  

“Die is heel groot. Het is goed om te beseffen dat alle onderdelen van uw levensstijl met elkaar in verbinding staan. Wie voldoende buiten komt en lekker beweegt, slaapt ’s nachts beter. Dat zorgt voor een goed humeur overdag en minder neiging om te gaan snacken en snaaien. Een zinvolle dagbesteding – wat dat is bepaalt u zelf – vergemakkelijkt het opstaan. U weet waarvoor u uw bed wilt uitkomen. Verder weten we dat wandelen een positieve invloed heeft op het humeur en op de doorbloeding van de hersenen. Het verbetert het hart- en vaatstelsel en vermindert daarmee de kans op een aantal ziektes zoals alzheimer en bepaalde soorten kanker. Goed om te weten: een gezonde levensstijl is nooit een garantie voor een gezond leven, maar het is wel de enige manier waarmee de kans wordt vergroot om medicatie af te bouwen. Denk aan medicatie voor bijvoorbeeld diabetes type 2, medicijnen tegen hoge bloeddruk en cholesterol, pijn- en slaapmiddelen en antidepressiva. Bouw medicijnen nooit op eigen houtje af, maar altijd in samenspraak met een arts.”

Hoe is een gezonde levensstijl vol te houden?

“Verander niet alles tegelijk, dat vinden de hersenen niet leuk, maar voer stap voor stap nieuwe gewoontes in. Zorg wel voor duidelijke stappen, het helpt om doelen te stellen en die op te schrijven. Waarmee u mee begint bepaalt u zelf. Kijk wat vandaag of morgen anders kan, en ga daar een paar weken mee door. Als die stap een gewoonte is geworden, is het tijd voor de volgende. Het is beter om kleinere stapjes te zetten dan te grote doelen te stellen. Wie nooit wandelt, kan en hoeft niet binnen een paar weken op 10 kilometer te zitten. Wees ook mild voor uzelf als het een keer tegenzit, morgen is er weer een dag.”

Tip! Het hele artikel is hier nog eens na te lezen:

Meer artikelen

2 reacties

  1. Hallo Tamara,

    Wat is nu waar? Wel of geen koolhydraatarm eten. Zo langzaamaan weten we niet meer wat we wel en niet moeten/mogen eten.
    We willen wel graag afvallen, maar lopen steeds vast op dit soort vragen.
    Doen we een tijd kha, niet meer snaaien, etc . Ieder behin lukt, maar volhouden ?

    1. Hi Christel,

      Het is niet nodig om koolhydraatarm of ketogeen te eten. Bij vetophoping rond de buik kan het wel slim zijn om koolhydraatbeperkt (minder dan 100 gram koolhydraten per dag) te eten. Maar het blijft belangrijk om op de kwaliteit van het eten te letten. In een frikandel zitten weinig koolhydraten, maar dat maakt het uiteraard geen gezond product.

      Groet,
      Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *