De voordelen van een gezonde leefstijl voor je kind

Wist je dat kinderen die gezond eten en genoeg bewegen minder vaak ziek zijn? Ze kunnen zich daarnaast beter concentreren en zitten lekkerder in hun vel. En nog belangrijker: ze hebben minder kans op hart- of vaatziekten als ze volwassen zijn.

De voordelen van een gezonde leefstijl

  • Kinderen hebben minder kans op overgewicht
  • Ze zijn minder vaak ziek
  • De concentratie (op school) wordt beter
  • Ze hebben meer energie
  • Ze zijn meer ontspannen en zitten lekkerder in hun vel

Smaakontwikkeling

Wist je dat jouw kindje via het vruchtwater al kennismaakt met verschillende smaken? Wanneer je kindje hapjes gaat eten, komt het vaak voor dat hij bepaalde smaken eerder waardeert. Tot het tweede jaar heeft je kindje heel veel zin om nieuwe smaken te leren kennen dus maak hier gebruik van!

Gezond eetpatroon aanleren

De eerste jaren in het leven van je kind zijn ontzettend belangrijk en eetgewoonten en voorkomen komen vaak op jonge leeftijd al tot stand. Deze gewoonten houden vaak stand tot volwassen leeftijd. Als ouder speel je een belangrijke rol bij het aanleren van een gezond eetpatroon, zoals eten aan tafel en het eten van groenten en fruit. Belangrijk is het goede voorbeeld geven; wanneer jij regelmatig fruit of rauwkost eet, zal je kind jouw voorbeeld volgen.

Geen snoepje als beloning

Kleuters die als beloning een snoepje of iets anders lekkers krijgen, hebben later vaker een ongezond eetpatroon dan kinderen die op een andere manier beloond worden; dit blijkt uit onderzoek. Het belonen met voeding leidt tot kieskeuriger en emotioneel eten. Bedenk een andere manier van belonen, zoals een compliment, een dikke knuffel, een sticker of ga iets leuks doen!

Eten voor kinderen van 4 tot 13 jaar

Je kind is in de leeftijd van 4 tot 13 jaar volop in de groei. Wil je zeker weten dat je kind alle gezonde stoffen binnenkrijgt die ze nodig hebben? Zorg dan dat ze gevarieerd eten en genoeg groenten, fruit en vezels binnen krijgen. Ook variatie binnen voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de groei en gezondheid.

Het ene kind heeft meer eten nodig dan het andere kind, bijvoorbeeld omdat ze veel bewegen. Het kan per dag verschillen hoeveel je kind nodig heeft en als ze bijvoorbeeld in een groeispurt zitten, hebben ze meer trek. Luister goed naar je kind, want een lichaam geeft zelf aan wanneer het vol zit!

Vaste eetmomenten leren je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Maar ook wat gezonde manieren van eten zijn, zoals aan tafel i.p.v. op de bank eten. Een voorbeeld van een dagritme: ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – diner. Plan de tussendoortjes niet vlak voor een maaltijd en let ook op met veel drinken, want dan heeft je kind geen trek meer. Meer eetmomenten is bovendien slecht voor de (melk)tanden.

Tips voor tussendoortjes

  • gezond eten kan soms lastig zijn, maar probeer je kind geen tussendoortjes extra te geven ter compensatie van een gezonde maaltijd en houd de eigen eetmomenten aan.
    Kies voor gezonde tussendoortjes, zoals:
  • fruit of groente (snoeptomaatjes, wortel, paprika komkommer)
  • andere tussendoortjes met vezels zoals een volkoren cracker of -wafel
  • zelf gemaakt ijs van (plantaardige) zuivel of vers fruit
  • (mineraal)water, thee of groentesap in plaats van limonade, frisdrank of yoghurtdrank

Gezonde eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten zijn goed voor het hele gezin. Eet daarom gevarieerd en met regelmaat. Zorg ervoor dat je samen op vaste tijden eet en drinkt en dat je je kind veel verschillende dingen aanbiedt. Vermijd zoveel mogelijk strijd om eten; dit geeft rust aan tafel. Eet je kind overdag al wat groente, dan is de spanning dat dit bij de warme maaltijd móét bijvoorbeeld al minder.

Jij bent het goede voorbeeld

Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind. Kinderen kijken hoe je iets doet, wat je eet en hoeveel je beweegt en gaan dit kopiëren. Probeer dus altijd het goede voorbeeld te geven en te laten zien wat je graag van hen wilt zien.

Meer artikelen

Buikvet verminderen

Wat zijn effectieve strategieën om buikvet te verminderen? Voeding, beweging, slaap en stressmanagement zijn heel belangrijk voor een gezonder leven. Start vandaag met jouw transformatie!

Intermittent fasting

Ontdek hoe intermittent fasting je kan helpen afvallen, je gezondheid verbeteren en meer energie geven. Lees en verbeter je gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *