fbpx

Goed slapen: onmisbaar voor een gezonde leefstijl

Het is al lang bekend dat mensen die nachtdiensten draaien, meer kans op overgewicht hebben. Maar hoe kan dat dan?

 

Dit heeft onder andere te maken met het hormoon ghreline. Ook wel het ‘hongerhormoon’ genoemd. Als je slecht of weinig slaapt, maakt je lichaam meer ghreline aan en krijg je dus meer honger. En andersom; als je wel genoeg slaapt, ben je minder hongerig. Dan is er daarnaast ook nog het hormoon leptine. Dit hormoon regelt de verzadiging; het gevoel dat je genoeg hebt gegeten. Als je weinig slaapt, maakt je lichaam minder leptine aan. Je zit minder snel vol en voelt je dus meer hongerig. Slaapgebrek heeft dus een dubbel effect; je hebt meer honger én je zit ook nog eens minder snel vol. Wat een lastige combinatie!

 

Goed slapen is dus belangrijk, juist als je wilt afvallen. Ga op tijd naar bed -het liefst ook rond dezelfde tijd- en zorg dat je ‘s avonds rustig toewerkt naar een goede nachtrust, neem een warm bad of lees bijvoorbeeld even een boek en zet alle schermen op tijd uit. Zorg voor een donkere slaapkamer en zet altijd een raam open voor frisse lucht. Merk je nou dat je bijna nooit uitgerust wakker wordt, dat je overdag vaak zin hebt in een dutje en dat je je vermoeid voelt? Ga dan langs je huisarts, want misschien is er een reden dat je niet goed slaapt. Neem je slaap altijd serieus!

Meer artikelen

ontspanning afvallen
Waarom helpt ontspanning bij het afvallen?

Wist je dat te veel stress een risico vormt voor je gezondheid? Met mijn patiënten bespreek ik steeds vaker hoe belangrijk het is dat ze ontspannen en stress verminderen. Dit is namelijk heel belangrijk als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Maar waarom is dat zo?

middagdutje
Is een powernap/middagdutje goed?

Je hebt een lange week achter de rug en de wekker ging vandaag weer ontzettend vroeg. Rond het middaguur begin je een beetje moe te worden en zou je eigenlijk het liefste even willen slapen. Tijd voor een middagdutje! Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid en ritme?

3 reacties

  1. Wat een goede tips, dank je wel Tamara.
    door lage rugpijn ben iik wel vroeg wakker. Misschien heb je ook een blog over lage rugpijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

koken met het seizoen mee herfst
Koken met de seizoenen mee – herfst

Pompoen en paddenstoelen zijn natuurlijk dé ultieme herfstgroenten, maar er zijn nog veel meer lekkere groenten die deze periode van het jaar in het seizoen zijn. En daarom hebben we de seizoensgroenten van de herfst voor je op een rijtje gezet met een aantal lekkere recepten daarbij!