fbpx

Het voordeel van restjes eten opwarmen

Restjes bewaren en opwarmen is goed voor je portemonnee én je suikerspiegel. Denk aan restjes aardappelen en pasta; deze zijn na het afkoelen en weer opwarmen erg geschikt wanneer je last hebt van schommelingen suikerspiegel. Ideaal voor mensen die (pre)diabetes hebben. Dit heeft te maken met resistent zetmeel…

 

Resistent zetmeel is een type zetmeel – een voedingsvezel – dat niet door de dunne darm wordt verteerd. Resistent zetmeel wordt gefermenteerd in de dikke darm en kan zo een positief effect hebben op het darmmicrobioom (de darmflora).

 

Er zijn verschillende soorten resistent zetmeel. Sommige soorten worden geproduceerd door de voedingsindustrie en verwerkt in producten, terwijl andere soorten van nature voorkomen in groene bananen, granen, zaden en peulvruchten, en ook in afgekoelde gekookte rijst, pasta en aardappels. Dus wanneer je pasta na afkoelen – zoals de volgende dag – eet, heeft dit een minder stijgend effect op de bloedsuikerspiegel.

Afgekoelde zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten meer resistent zetmeel dan afgekoelde witte rijst en pasta. Resistent zetmeel zorgt voor een minder hoge bloedsuiker stijging doordat het langzamer wordt verteerd dan normaal zetmeel. Producten met resistent zetmeel geven een meer verzadigd gevoel. Het eten van koolhydraten in combinatie van meer vezels of eiwitten en vetten kan ook zorgen voor stabielere bloedsuikerspiegel.

 

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees dan de andere blogs van deze pijler! 

 

Meer artikelen

diabetes voorkomen met leefstijl
Diabetes voorkomen door leefstijlaanpassingen

Wist je dat in Nederland 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 hebben? Bijna 800.000 mensen met diabetes
type 2 gebruiken hier op dit moment medicatie voor zoals pillen en/of insuline. Ongeveer 40% van deze
mensen zou met leefstijlaanpassingen kunnen stoppen met deze medicatie. Tijd om in actie te komen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen