Sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op dementie

Dat sterk bewerkt voedsel niet goed voor onze gezondheid is, wist je misschien al wel. Maar wist je dat er nog meer nadelen aan bewerkte voeding zitten? Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat het ook de kans op dementie verhoogt. Hoe dat zit? Ik vertel je er in deze blog alles over.

Wat is sterk bewerkt voedsel?

Voorbeelden van sterk bewerkt voedsel zijn kant- en klaar maaltijden, frisdrank, koek en snoep. Deze producten bevatten veel (trans)vetten, suikers en/of zout. En vaak missen ze ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

De invloed van bewerkt voedsel op dementie

Een onderzoek van Neurology, werd uitgevoerd onder ruim 70.000 Britten in de leeftijd van 55 jaar en ouder. Zij werden verdeeld op basis van hun eetgewoonten: mensen die veel bewerkt voedsel eten en mensen die juist weinig bewerkt voedsel eten.

Van de 70.000 waren er 518 personen die na tien jaar een vorm van dementie hebben ontwikkeld, daarin is een onderscheid gemaakt tussen Alzheimer en vasculaire dementie (veroorzaakt door bijvoorbeeld een herseninfarct).

Uit het onderzoek komt naar voren, dat een hogere inname van sterk bewerkt voedsel, de kans op dementie duidelijk verhoogt. Ook blijkt dat, wanneer je ongeveer 10% van de sterk bewerkte voeding vervangt door onbewerkte voeding, de kans op dementie met 19 procent wordt verlaagd.

De onderzoekers beweren dat wanneer één chocoladereep (50 gram) wordt vervangen door een halve appel (50 gram), de kans op dementie met drie procent wordt verkleind. 

Mediterraan dieet

Maar welke voeding is dan wél goed? Meerdere studies laten zien dat een mediterraan dieet – afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee – positief lijkt te werken om dementie te voorkomen. Het dieet bestaat vooral uit groenten, peulvruchten, volkoren producten, fruit en gezonde vetten (zoals olijfolie, noten en vette vis). Daarnaast komt rood en bewerkt vlees weinig terug in dit eetpatroon. Een combinatie van al deze voedingsmiddelen verkleint dus de kans op het ontwikkelen van dementie.

Helemaal geen bewerkt voedsel meer?

Het is bijna onmogelijk om sterk bewerkte voedingsmiddelen helemaal te vermijden. Om het risico op dementie te verlagen, is het belangrijk om te kiezen voor een goede basis met zo min mogelijk bewerkte producten. Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen al een groot verschil maken.

Minder bewerkt eten met het Online Leefstijlprogramma

Wil jij ook minder bewerkt eten, maar vind je het soms lastig om te bedenken wat je moet eten? Dan is mijn Online Leefstijlprogramma echt iets voor jou! Ik neem je aan de hand van zes pijlers mee op Leefstijl-reis én ik heb wekelijks nieuwe recepten voor je! https://www.online-leefstijlprogramma.nl/


Wil je meer weten over leefstijl bij dementie?

Minder kans op dementie of zelf invloed uitoefenen op het ziekteverloop?

Leefstijl speelt een belangrijke rol. Daar vertel ik je graag meer over in de Special Dementie. Bekijk de Special https://doktertamara.nl/dementie/ 

Meer artikelen

Intermittent fasting

Ontdek hoe intermittent fasting je kan helpen afvallen, je gezondheid verbeteren en meer energie geven. Lees en verbeter je gezondheid!

6 reacties

  1. Hartelijk dank! Erg belangrijk. Mij stelt het gerust: ik eet al vanaf mijn zelfstandige leven vegetarisch en met de door jou beschreven voeding. Toch merk ik, nu ik 79 lentes heb aangetikt dat ik voedingsstoffen mis. Moeilijk om er achter te komen welke…en al heb ik dan geen dementie…tijdens het dotteren twee jaar geleden in het UMCU is wel mijn hippo campus beschadigd…,zoek het maar uit, want nog nooit eerder voorgekomen. Van die bedreiging maak ik nu een uitdaging….nog gezonder leven zo mogelijk……

    1. Hoi Hanneke,

      Wat ik je zeker kan aanraden is om eens langs een diëtist te gaan. Hij of zij kan je hier zeker bij helpen! Je krijgt standaard 3 uur vergoed per jaar.

      Groet,
      Tamara

    1. Hoi Nicolette,

      Bewerkt voedsel is alles dat in een fabriek gemaakt is. Vaak bevatten de producten een heel lange ingrediëntenlijst, met veel toegevoegde suikers. Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter vaak.

      Groet,
      Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *