fbpx

Online lezing:

De darmflora en probiotica


Meld je hieronder aan!

Met huisarts Tamara de Weijer & gezondheidswetenschapper Karen Koning

Er komen in onze darmen meer dan duizend verschillende soorten micro-organismen voor, die samen de darmflora worden genoemd. In de afgelopen decennia heeft een enorme hoeveelheid bewijs laten zien dat de darmflora (ook wel darmmicrobiota genoemd)een hele belangrijke rol speelt in ziekte en gezondheid. Een verstoorde darmmicrobiota lijkt namelijk een rol te spelen bij tal van aandoeningen als allergieën, chronische darmontstekingen en diabetes en zelfs ons gedrag kan er door beïnvloedt worden. De darmmicrobiota kan door verschillende factoren uit balans raken. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica is een bekend voorbeeld, maar ook bijvoorbeeld voeding en stress zijn belangrijke factoren. Het herstellen van de darmmicrobiota is niet eenvoudig, maar onderzoek heeft laten zien dat probiotica met succes kunnen worden toegepast om de verstoringen van de darmmicrobiota te voorkomen of te herstellen.

Wat komt er aan bod tijdens deze lezing?

aren-oning2617bbc927dacf_lg

Karen Koning

Dr. Karen Koning, heeft gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. In 2002 is zij begonnen aan haar promotieonderzoek “The effect of probiotics on the intestinal microbiota and immune parameters after treatment with antibiotics”, over het effect van probiotica bij antibioticagebruik. Hiermee is zij gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht/MUMC+.

Momenteel is Karen werkzaam bij Winclove Probiotics als hoofd educatie. In deze functie is zij zich steeds meer gaan verdiepen in de rol van de microbiota in ziekte en gezondheid en hoe dit positief te beïnvloeden o.a. met probiotica.

Tamara de Weijer

Tamara de Weijer (1981) is sinds 2015 huisarts en is op de UvA opgeleid. In de afgelopen jaren is ze zich steeds meer gaan verdiepen in de invloed van leefstijl, met name van voeding, op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit haar persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ze in de huisartsenpraktijk terugzag.
 
Er is sprake van een enorme toename van leefstijl gerelateerde aandoeningen in onze samenleving. Voeding speelt hierbij een sleutelrol; maar ook de pijlers ontspanning, slaap, stress, zingeving en beweging spelen daarbij een grote rol. Het is haar missie om Nederland gezonder te maken. Mensen helpen in kleine stapjes blijvende leefstijlveranderingen door te voeren is waar ze een enorme passie voor heeft. Lees meer over Dokter Tamara.

Meld je hieronder aan!