Opname


Vitaliteit: anders denken over gezond blijven

Met David van Bodegom

Veel gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere verouderingskwalen lijken onvermijdelijk maar ze komen voor een groot deel voort uit onze leefstijl. En die leefstijl wordt gedicteerd door de omgeving. De mismatch tussen onze ‘oude’ genen – onze evolutionaire erfenis – en de ‘moderne’ omgeving zorgt ervoor dat we geen weerstand kunnen bieden aan het bombardement van prikkels die ons verleiden tot ongezond gedrag. Daarom helpt gebieden en verbieden niet.

We moeten de omgeving het werk laten doen. Door kleine aanpassingen thuis, onderweg, op werk, school en in de wijk, maken we makkelijker of zelfs onbewust gezondere keuzes. In zijn voordracht over Vitaliteit geeft verouderingswetenschapper David van Bodegom ons nieuwe handvatten voor een langer gezond leven. 

Wat komt er aan bod tijdens deze lezing?

David van Bodegom

David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is hoogleraar Vitaliteit aan de Leyden Academy. Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana heeft hij bevonden dat de mensen in Ghana vitaler oud worden en dat omgeving hier een rol in speelt. Hij heeft diverse boeken geschreven zoals Noord breekt wet, Oud worden in de praktijk, Ontpillen, Het geheim van de schildpad en 10 jaar cadeau.

Hij geeft diverse handvaten om langer gezond te worden en wilt iedereen dit meegeven om zo vitaal mogelijk oud te worden. Meer informatie over David van Bodegom: www.davidvanbodegom.nl