fbpx

Gezonde voeding als medicijn

‘Wat je eet, bepaalt voor een groot deel hoe gezond je bent’

In het ledenblad van Vierstroom mocht ik meer vertellen over vitaal ouder worden en uitleggen wat mijn visie is op een gezond eetpatroon.

Want wat is eigenlijk een gezond eetpatroon? “Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het mediterrane voedingspatroon het beste bij ons past. Dat betekent: veel groenten, wat fruit en volkoren granen, peulvruchten en noten, vette vis, olijfolie, een klein beetje vlees, een beetje zuivel en ei. Zo veel mogelijk vers en onbewerkt eten.” En precies daar gaat het mis in de klassieke Hollandse keuken, waar vaak uit pakjes en zakjes gekookt en veel vlees gegeten wordt. “Vaak ook bewerkt vlees: cervelaat en ham op brood, een slavink bij het avondeten. Die zijn sterk bewerkt en zitten vol met zout”, legt Tamara uit. “Af en toe een plakje ham is natuurlijk helemaal niet erg, maar elke dag vlees op brood en dan ’s avonds ook nog vlees is te veel. Daarmee vergroot je de kans op een hoge bloeddruk. En de suikers uit aardappelen en brood verhogen de bloedsuikerspiegel.”

Klik hieronder op de afbeelding om verder te lezen.

Meer artikelen

ontspanning afvallen
Waarom helpt ontspanning bij het afvallen?

Wist je dat te veel stress een risico vormt voor je gezondheid? Met mijn patiënten bespreek ik steeds vaker hoe belangrijk het is dat ze ontspannen en stress verminderen. Dit is namelijk heel belangrijk als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Maar waarom is dat zo?

middagdutje
Is een powernap/middagdutje goed?

Je hebt een lange week achter de rug en de wekker ging vandaag weer ontzettend vroeg. Rond het middaguur begin je een beetje moe te worden en zou je eigenlijk het liefste even willen slapen. Tijd voor een middagdutje! Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid en ritme?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

koken met het seizoen mee herfst
Koken met de seizoenen mee – herfst

Pompoen en paddenstoelen zijn natuurlijk dé ultieme herfstgroenten, maar er zijn nog veel meer lekkere groenten die deze periode van het jaar in het seizoen zijn. En daarom hebben we de seizoensgroenten van de herfst voor je op een rijtje gezet met een aantal lekkere recepten daarbij!