fbpx

Gezonde voeding als medicijn

‘Wat je eet, bepaalt voor een groot deel hoe gezond je bent’

In het ledenblad van Vierstroom mocht ik meer vertellen over vitaal ouder worden en uitleggen wat mijn visie is op een gezond eetpatroon.

Want wat is eigenlijk een gezond eetpatroon? “Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het mediterrane voedingspatroon het beste bij ons past. Dat betekent: veel groenten, wat fruit en volkoren granen, peulvruchten en noten, vette vis, olijfolie, een klein beetje vlees, een beetje zuivel en ei. Zo veel mogelijk vers en onbewerkt eten.” En precies daar gaat het mis in de klassieke Hollandse keuken, waar vaak uit pakjes en zakjes gekookt en veel vlees gegeten wordt. “Vaak ook bewerkt vlees: cervelaat en ham op brood, een slavink bij het avondeten. Die zijn sterk bewerkt en zitten vol met zout”, legt Tamara uit. “Af en toe een plakje ham is natuurlijk helemaal niet erg, maar elke dag vlees op brood en dan ’s avonds ook nog vlees is te veel. Daarmee vergroot je de kans op een hoge bloeddruk. En de suikers uit aardappelen en brood verhogen de bloedsuikerspiegel.”

Klik hieronder op de afbeelding om verder te lezen.

Meer artikelen

dementie voorkomen
Wat kun je zelf doen om minder kans te hebben op dementie?

Wist je dat je zelf dingen kunt doen om minder kans te hebben op dementie? Nee? Dan ben je niet de enige! Veel mensen denken dat dementie je gewoon overkomt. Maar wetenschappers schatten dat ongeveer een derde van de gevallen van dementie voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen