Veel gestelde over de overgang van onze volgers...

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de overgang en menopauze. Wil je zelf aan de slag om je klachten aan te pakken? Daar hebben mijn team en ik de Special Overgang voor gemaakt. Aanmelden kan hier.  

Overgang & Slaap

Dit heeft waarschijnlijk te maken met je slaapcylcus, tijdens lichte slaap kun je makkelijk wakker worden van bijvoorbeeld een volle blaas, opvliegers of andere ongemakken.

Zijden kussensloop en wollen deken kunnen uitkomst bieden omdat deze goed temperatuur reguleren. Een extra laag, matrasbeschermer of laken, kan makkelijk vocht opnemen.

Je slaap wordt door heel veel dingen beïnvloed, denk aan stress, cafeïnegebruik, beweging, maar ook opvliegers gedurende de nacht. Een gezonde leefstijl kan helpen deze klachten te verminderen. Kun je hier wat meer hulp bij gebruiken? Het Online Leefstijlprogramma benoemt alle pijlers die kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Overgang & Medicatie

Hormoonpleisters kunnen verlichting geven, met name bij opvliegers. Met leefstijl kun je ook veel bereiken, ons advies is om eerst daarmee aan de slag te gaan. Mocht je hier niet uitkomen, bespreek het dan met je arts.

Het kan zijn dat je bloeddruk door hormonale schommelingen of een leefstijlaanpassingen verandert. Laat dit nakijken bij je behandelaar, het kan zijn dat er medicatie aangepast moet worden.

Je lichaam regelt de overgang vanzelf. Of jij de keuze maakt om medicijnen te gebruiken, is aan jou. Er is weinig wetenschappelijke onderbouwing dat supplementen helpen bij overgangsklachten.

Er zijn geen specifieke supplementen nodig, behalve vitamine D wanneer je boven de 50 jaar bent. Ervaar je overgangsklachten? Je kunt met leefstijl er veel aan doen, maar ook kan je met je huisarts bespreken of medicatie nodig is.

Het is erg lastig om zowel je diabetes als je klachten door schommelende hormoonspiegel aan te pakken. Daarin is je behandelend arts het beste op de hoogte van jouw persoonlijke situatie. Je leefstijl speelt bij beide ziektebeelden een grote rol. Wil je, naast Keer Diabetes Om, aan de slag met de andere pijlers van een gezonde leefstijl? Kijk dan eens naar ons Online Leefstijlprogramma.

Hoe weet je wanneer je in welke fase zit?

Overgang & Voeding / Afvallen

Je lichaamssamenstelling verandert, buikvet neemt vaak toe. Merk je dat je aankomt? Dan is het goed om je eetpatroon na te kijken, maar vergeet ook niet naar de rest van je leefstijl te kijken zoals voldoende ontspanning, beweging en slaap.

Ja, door verandering van je hormonen verandert de vetsamenstelling in je lichaam. Je taille verdwijnt en je krijgt meer buikvet. Ook verandert je metabolisme tijdens de overgang en kan het lastiger zijn om af te vallen.

Overgang & Anticonceptie

Wanneer je geen klachten ervaart, is er geen reden te testen of de overgang is begonnen.

Het advies is om rond je 52e te stoppen met de anticonceptiepil. Of dit bij jou van toepassing is, moet je met je behandelend arts bespreken.

Overgang & Hormonen

Bio identieke hormonen kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van bepaalde klachten tijdens de overgang. Ik bespreek dat ook in de Special Overgang. Of het bij jouw klachten helpt, kun je bespreken met je huisarts.

Het wordt niet geadviseerd, maar als jouw klachten zo erg zijn, bespreek het dan met je behandelend arts om te kijken wat er voor mogelijkheden zijn.

Zoals bij elk medicijn, zijn er bijwerkingen. Of die opwegen tegen de vermindering van de klachten, dat verschilt per persoon.

Sommige klachten bij de overgang kunnen behandeld worden met hormonen. Voor veel mensen zorgt dit voor een verlichting van de klachten.

Bij alle medicatie, zo ook bij hormoon suppletie, zijn bijwerkingen. Of deze opwegen tegen de klachten van het stoppen met deze medicatie, moet je met je behandelend arts bespreken.

Overgang & Menstruatie

Je menstruatie wordt onregelmatig. Dit kan vaker, minder vaak, heftiger of minder heftig zijn. Dit is per persoon verschillend.

Overgang & Klachten

Je spiermassa neemt af en het risico op osteoporose (botontkalking) neemt toe. Ik raad je aan minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Na de overgang is de combinatie met balansoefeningen extra belangrijk.

Je hoeft helemaal niets te doen. Het is een natuurlijk proces wat ons lichaam zelf regelt.

Er zijn heel veel praktische en medicamenteuze behandelingen mogelijk, te veel om op te noemen. In de Special Overgang komen de meest voorkomende naar voren.

Hoofdpijn kan inderdaad voorkomen of erger worden tijdens de overgang.

Door hormoonveranderingen tijdens de premenopauze kun je merken dat ook je darmen anders reageren of gaan werken. Een gezonde leefstijl kan helpen jouw darmgezondheid op peil te houden en je stoelgang te verbeteren.

Er zijn zeker mensen die langdurig last hebben van overgangsklachten. Er zijn heel veel praktische en medicamenteuze behandelingen mogelijk, te veel om op te noemen. Goed om verschillende opties te verkennen. In de Special Overgang komen de meest voorkomende naar voren volgens de laatste inzichten.

Wil je zelf aan de slag met je overgangsklachten?

Overgangsklachten… Boeken vol zijn er over geschreven en miljoenen hulpmiddelen worden er verkocht. Maar wat helpt jou nu echt?

In deze Special Overgang, die ik samen met mijn team heb gemaakt, help ik je graag verder. Doe je ook mee? Schrijf je nu in!