Hoe hoog is mijn stofwisseling?

Doorloop deze 6 vragen en kom er direct achter wat jij nodig hebt!

Om te berekenen wat je nu eigenlijk nodig hebt om op gewicht te blijven, aan te komen of wat gewicht te verliezen is het handig om je stofwisseling te berekenen. Op veel websites kan je je ruststofwisseling berekenen, maar daar wordt geen rekening gehouden met je activiteiten. Bij ons wel!

Wat is je (rust)stofwisseling?

Wil je afvallen? Of wil je juist aankomen? Dan is het handig om te weten wat je dagelijks nodig hebt aan kilocalorieën. Wat verbruik je als je heel de dag plat op bed ligt, zonder ook maar met je ogen te knipperen? Dat is je ruststofwisseling. Zodra je gaat bewegen, gaat je verbranding omhoog en zie je wat je echt nodig hebt.

Het berekenen van jouw stofwisseling middels een formule is nooit op de kcal nauwkeurig; het is altijd een schatting van jouw verbruik. Onder invloed van hormonen, door gebruik van geneesmiddelen of door jouw dieetgeschiedenis kan jouw stofwisseling namelijk zijn aangetast. 

Wil je ook het naadje van de kous weten? Er is een verschil tussen mannen en vrouwen. Je hoeft dit niet zelf te berekenen, dat kun je hierboven makkelijk doen door jouw gegevens in te vullen!

Voor de man: (13,397 x gewicht (kg)) + (4,799 x lengte (cm)) – (5,677 x leeftijd) + 88,362 = benodigde energie in kcal per dag in rust

Voor de vrouw:  (9,247 x gewicht (kg)) + (3,098 x lengte (cm)) – (4,33 x leeftijd) + 447,593 = benodigde energie in kcal per dag in rust

Heb jij een BMI hoger dan 27 kg/m2 dan kun je niet jouw huidige gewicht gebruiken voor deze berekening. Hierbij wordt geadviseerd jouw gewicht in te vullen bij een BMI van maximaal 27 kg/m2.

 

Heb je dit berekend? Dan weet je jouw ruststofwisseling. Maar ja, je beweegt natuurlijk ook…

Onderstaande PAL waardes nemen wij als maatstaf; PAL staat voor ‘Physical Activity Level’, in het Nederlands ‘niveau van lichamelijke activiteit’. Dit is een omschrijving van activiteit gedurende de gemiddelde doordeweekse dag. Omdat jouw beweging niet iedere dag gelijk is en niet iedereen alle activiteiten gedurende de dag met dezelfde intensiteit uitvoert kun je dit als een gemiddelde inschatting aanhouden. Kies dus de PAL waarde die het meest lijkt op jouw gemiddeld activiteitenniveau.

  • x 1,2 Bedlegerig of zittend beroep, weinig tot geen lichamelijke activiteit
  • x 1,4 Zittend beroep met onderbrekingen, beperkt lichamelijke activiteit in vrije tijd (1-2x / wk)
  • x 1,6 Afwisselend beroep met regelmatig bewegen in vrije tijd (2-3x / wk)
  • x 1,8 Staand of actief beroep en regelmatig bewegen in vrije tijd (4-5x / wk)
  • x 2 Actief of belastend beroep en dagelijkse lichamelijke activiteit (5-7x / wk)
  • x 4 Extreem hoge belasting en/of topsporter

Heb je jouw ruststofwisseling vermenigvuldigd met jouw PAL waarde? Dan weet je ongeveer hoeveel je zou moeten eten en drinken om je doel te bereiken! Wil je afvallen, eet dan maximaal 500kcal minder dan jouw stofwisseling aangeeft; nog minder eten kan een tekort opleveren. Wil je aankomen eet dan iets meer dan jouw berekende stofwisseling.

 

Als je wilt weten hoeveel je precies me jouw eten binnenkrijgt kun je een berekeningsprogramma gebruiken zoals Eetmeter van het Voedingscentrum. Daar kun je invullen wat je eet en drinkt en hoeveel kcal dit dus precies is.

 

Door deze berekeningen te maken heb je een mooi startpunt om mee te beginnen. Eet je te veel, te weinig, of ben je gemiddeld goed bezig? Kom je er niet goed uit? Vraag dan altijd persoonlijk advies aan een diëtist.