Ik ben Tamara de Weijer en ik ben huisarts

Huisarts Tamara de Weijer is de drijvende kracht achter Dokter Tamara. Samen met haar team van diëtisten, coaches, wetenschappers en andere professionals is het haar missie Nederland gezonder te maken.

Je leefstijl aanpassen is niet eenvoudig. Ik weet dat als geen ander, uit eigen ervaring.

Het grootste deel van mijn volwassen leven was ik namelijk een stuk minder fit en slank dan ik nu ben. Tijdens mijn artsenopleiding werd ik elk jaar zwaarder en deed ik veel aan de lijn. De buikklachten, die ik had sinds mijn vijftiende, verergerden behoorlijk in die periode. Mijn huisarts en internist bevestigden wat ik al vermoedde, ik had een prikkelbare darm, dus pech. Ik moest er maar mee leren leven.

Over mij

De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de invloed van leefstijl op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit mijn persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ik in de huisartsenpraktijk terugzag.

Er is sprake van een enorme toename van leefstijl gerelateerde aandoeningen in onze samenleving. Voeding speelt hierbij een sleutelrol: we zijn eigenlijk op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Daar worden we minder energiek, minder blij en minder gezond – of zelfs ziek – van.

Ik wil laten zien hoe groot de impact van leefstijl op onze gezondheid is én dat je met kleine veranderingen al veel winst kunt behalen. In de spreekkamer, in mijn boeken en in het Online Leefstijlprogramma deel ik aan de hand van zes pijlers hoe jij jouw gezondheid kunt verbeteren. Leefstijl is meer dan voeding, ook slaap, ontspanning, beweging, zingeving en verbinding horen erbij.

Kiezen wat bij jou past. Niets moet, jij bepaalt wat je wilt verbeteren. Beter slapen? Beter eten? Meer bewegen? Meer ontspanning? Aan jou de keuze, ik en mijn team helpen je graag!

MIJN MISSIE: NEDERLAND GEZOND(ER) MAKEN

Mijn verhaal

Tijdens mijn coschappen en in de jaren daarna maakte ik lange dagen. Ik had het druk, had weinig tijd om te koken en geen zin om te sporten. Ik had het prima naar mijn zin, alleen mijn darmen en buikomvang protesteerden. Ik begon aan mijn opleiding tot huisarts en werd moeder. Ik had alles wat mijn hart begeerde, een diploma, een leuke man, een prachtige dochter, maar ik baalde van mijn lijf. Ik was allesbehalve fit.

Ik wilde fitter en slanker worden en was klaar met de altijd zeurende buikpijn. Er moest iets gebeuren, maar wat? Ik ging te rade bij een bevriende collega-huisarts. ‘En jij vindt het gek dat jij je zo voelt?’ vroeg ze verbaasd, nadat ik mijn verhaal had gedaan. ‘Je hebt een hartstikke druk leven, je vraagt veel van je lijf, maar je geeft het niet wat het nodig heeft’. We besloten eerst mijn voeding maar eens aan te pakken, daar was veel winst te behalen. En zo gingen de pakjes en zakjes de deur uit en kwam vers onbewerkt eten in mijn leven.

Tot mijn verrassing verloor ik inderdaad snel centimeters, verbeterde mijn conditie en verdween de buikpijn. Ik voelde me herboren! Mijn gezondere leefstijl had zoveel effect, hier wilde ik meer van weten. Ik sloot me op in de bibliotheek en dook in de wetenschappelijke literatuur, ik bezocht congressen en sprak uitgebreid met andere artsen. Zo vond ik de kennis die ik nodig had om leefstijl te introduceren in de huisartsenpraktijk.

DSC04859

Ik ben een huisarts met een enorme passie voor leefstijl. Tijdens mijn spreekuur merkte ik, dat ik steeds terugviel op dezelfde tips en adviezen, om patiënten met leefstijl gerelateerde klachten te helpen. Deze boodschap moest ik toch makkelijker en wellicht ook grootser kunnen uitdragen? En dat deed ik; ik ontwikkelde samen met mijn team het Online Leefstijlprogramma.

 

Met mijn Online Leefstijlprogramma wil ik zoveel mogelijk mensen helpen met het verbeteren van hun leefstijl door aan de slag te gaan met de zes pijlers: voeding, beweging, ontspanning, zingeving, verbinding en slaap. Allemaal onlosmakelijk verbonden met elkaar én met een gezonde leefstijl; mijn passie.

In het nieuws