fbpx

Over mij

Ik ben Tamara de Weijer en ik ben huisarts

In de afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de invloed van leefstijl, met name van voeding, op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit mijn persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ik in mijn praktijk terugzag.

Er is namelijk sprake van een enorme toename van leefstijl gerelateerde aandoeningen in onze samenleving. Voeding speelt hierbij een sleutelrol: we zijn eigenlijk op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Daar worden we minder energiek, minder blij en minder gezond –of zelfs ziek– van.

Ik wil mensen de regie over hun leven weer teruggeven. Toegepast in mijn praktijk betekent dit dat ik met patiënten ook hun leefstijl bespreek en ik hen voedingsadvies geef. Geen pillen, maar paprika dus. In de praktijk, mijn boeken en online leefstijlprogramma laat ik je zien hoe je door lekker eten je gezondheid kunt verbeteren.

Je leefstijl aanpassen is niet eenvoudig. Ik weet dat als geen ander, uit eigen ervaring.

Het grootste deel van mijn volwassen leven was ik namelijk een stuk minder fit en slank dan ik nu ben. Tijdens mijn artsenopleiding werd ik elk jaar zwaarder en deed ik veel aan de lijn. De buikklachten, die ik had sinds mijn vijftiende, verergerden behoorlijk in die periode. Mijn huisarts en internist bevestigden wat ik al vermoedde, ik had een prikkelbare darm, dus pech. Ik moest er maar mee leren leven.

MIJN MISSIE: NEDERLAND GEZOND(ER) MAKEN

Mijn verhaal

Tijdens mijn coschappen en in de jaren erna maakte ik lange dagen. Ik had het druk, had weinig tijd om te koken en geen zin om te sporten. Ik had het prima naar mijn zin, alleen mijn darmen en taille-omvang protesteerden. Ik begon aan mijn opleiding tot huisarts en werd moeder. Ik had alles wat mijn hart begeerde, een diploma, een leuke man, een prachtige dochter, maar ik baalde van mijn lijf. Ik was allesbehalve in shape.

Ik wilde fitter en lichter worden en was klaar met de altijd zeurende buikpijn. Er moest iets gebeuren, maar wat? Ik ging te rade bij een bevriende collega-huisarts. ‘En jij vindt het gek dat je je zo voelt?’ vroeg ze verbaasd nadat ik mijn verhaal had gedaan. ‘Je hebt een hartstikke druk leven, je vraagt veel van je lijf, maar je geeft het niet wat het nodig heeft. We besloten eerst mijn voeding maar eens aan te pakken, daar was veel winst te behalen. En zo kwam vers en industrieel weinig bewerkt eten in mijn leven.

Tot mijn verrassing verloor ik inderdaad snel kilo’s, verbeterde mijn conditie en verdween de pijn. Ik voelde me herboren! Mijn nieuwe leefstijl had zoveel effect, hier wilde ik meer van weten. Ik sloot me op in de bibliotheek en dook in de wetenschappelijke literatuur, ik bezocht congressen en sprak uitgebreid met andere artsen. Zo vond ik de inhoudelijke bagage die ik nodig had om leefstijl te introduceren in mijn praktijk.

‘Geen pillen maar paprika’ zeg ik nu vaak om aan te geven hoeveel invloed leefstijl kan hebben op je lijf en je gezondheid. Ik ben een reguliere huisarts geworden die leefstijl op onderbouwde wijze toepast. In mijn praktijk hebben patiënten, waar het kan, de keuze tussen spuiten en sporten, opereren en ontspanning, slikken en slapen of pillen en paprika.