fbpx

Wat doe je tegen eenzaamheid?

Voel jij je (wel eens) eenzaam en wil je van dat gevoel af? Bezoek je favoriete winkel of een gezellige koffiezaak in de stad. Beweging en (kort) contact met anderen kan je negatieve gevoel namelijk doorbreken. Werkt dit niet? Lees dan de drie tips in deze blog!

Oorzaken van eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens alleen, zelfs met een leuk gezin, een fijne familie en lieve vrienden om zich heen. Het gevoel van eenzaamheid kan worden veroorzaakt doordat je je niet echt verbonden voelt met de mensen om je heen. Of misschien heb je het idee dat je je niet kunt uiten en dat anderen zullen afkeuren wat je zegt, denkt of voelt. Je kunt ook het idee hebben dat je niet meetelt, niet de moeite waard bent of gehoord en gezien wordt. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan dit gevoel nog meer versterken en je het idee geven dat je er niet te doet.

Er zijn ook praktische redenen die een rol kunnen spelen bij het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. Bijvoorbeeld ontslag, een verhuizing, kinderen die op kamers gaan of zelf met pensioen gaan.  Het lastige van eenzaamheid is dat je in een neerwaartse spiraal kunt belanden en dat je je rot voelt, je onzekerheid groeit en je uiteindelijk sociale contacten gaat vermijden. Hierdoor ga je je nog eenzamer voelen. Het is belangrijk dat je deze spiraal doorbreekt en weer de positieve kanten van het leven gaat zien.

To do’s tegen eenzaamheid

Hieronder leg ik in 3 stappen uit wat je kunt doen tegen eenzaamheid:

  • Stap 1: erken dat je graag wat meer vrienden zou willen hebben en wat nauwer in contact zou willen staan met familie of mensen in je buurt. Maak ruimte voor dat gevoel en schaam je er niet voor. Bijna iedereen heeft hier wel eens last van en het is helemaal niet erg!
  • Stap 2: neem het serieus. Neem het net zo serieus als slaapgebrek, chronische stress of gebrek aan beweging
  • Stap 3: kom in actie. Je kunt op verschillende manieren in actie komen. Sociaal psycholoog Jolanda Jetten en haar collega’s hebben bijvoorbeeld een programma ontwikkeld voor mensen die wel meer contacten willen, maar niet weten hoe ze dat kunnen realiseren. Dit programma doe je eigenlijk met een groep, maar bepaalde elementen kun je ook individueel toepassen.

Bijvoorbeeld:

  • Breng alle contacten die je hebt en groepen waartoe je behoort in kaart. Met hoeveel mensen in je omgeving heb je een relatie en hoe vaak zie je ze? Het kan zijn dat je al deel uitmaakt van een fijne groep, maar daar tot nu toe niet genoeg in geïnvesteerd hebt;
  • Kijk naar welke acties je zou kunnen en willen ondernemen. Misschien overweeg je al jaren lid te worden van een zangkoor, maar moet je jezelf een duwtje geven om er ook echt naar op zoek te gaan;
  • Formuleer stappen: ik ga ze mailen, bellen of me laten informeren op locatie. Plan die stappen vervolgens in door ze in je agenda of op de kalender te zetten.

Een laatste tip van Jolanda Jetten: ‘Sommige huisartsenpraktijken bieden ook de mogelijkheid om via hen in groepsverband te wandelen. Dan leer je nieuwe mensen kennen én beweeg je vaker. Dat is dubbele gezondheidswinst!’

 

Meer artikelen

ontspanning afvallen
Waarom helpt ontspanning bij het afvallen?

Wist je dat te veel stress een risico vormt voor je gezondheid? Met mijn patiënten bespreek ik steeds vaker hoe belangrijk het is dat ze ontspannen en stress verminderen. Dit is namelijk heel belangrijk als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Maar waarom is dat zo?

middagdutje
Is een powernap/middagdutje goed?

Je hebt een lange week achter de rug en de wekker ging vandaag weer ontzettend vroeg. Rond het middaguur begin je een beetje moe te worden en zou je eigenlijk het liefste even willen slapen. Tijd voor een middagdutje! Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid en ritme?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

koken met het seizoen mee herfst
Koken met de seizoenen mee – herfst

Pompoen en paddenstoelen zijn natuurlijk dé ultieme herfstgroenten, maar er zijn nog veel meer lekkere groenten die deze periode van het jaar in het seizoen zijn. En daarom hebben we de seizoensgroenten van de herfst voor je op een rijtje gezet met een aantal lekkere recepten daarbij!