Wat kunnen we leren van de inwoners van Blauwe Zones?

In bepaalde streken in de wereld leven mensen langer, gezonder en gelukkiger. Dit zijn de zogeheten Blauwe Zones. Hoe komt het dat de meeste inwoners in deze zones ouder worden dan 100 jaar? Hebben ze een geheim dieet of gewoon goede genen?

De succesformule

Een echte succesformule om gezond ouder te worden is helaas nog niet gevonden, maar dit zijn 3 essentiële pijlers die eraan lijken bij te dragen:

 • Een actieve leefstijl
 • Een actieve betrokkenheid bij sociale en productieve activiteiten in het leven
 • Een laag risico op de ontwikkeling van ziekten en immobiliteit

Inwoners van Blauwe Zones

De Blauwe Zones zijn vijf regio’s in de wereld (Loma Linda in Californië, Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland en Sardinië in Italië) waar inwoners gemiddeld langer en gezonder leven. Het percentage honderdjarigen is extreem hoog en deze leeftijden worden bereikt zonder chronische ziekten, medicatie of invaliditeit. De inwoners van deze Blauwe Zones veel dezelfde kenmerken;

 1. Natuurlijke beweging: geen extreme sporten, maar een actieve leefstijl die o.a. bestaat uit wandelen, klussen en tuinieren;
 2. Een helder doel: een doel waarvoor ze hun bed graag uitkomen en hier hard voor willen werken
 3. Pauzeknop indrukken: ze kunnen goed afschakelen en hierdoor is hun stress veel minder. Een goede dagelijkse routine helpt hun veerkracht te verbeteren
 4. 80-20% regel: ze hanteren de 80% eetregel en stoppen met eten wanneer ze voor 80% vol zitten (vooral in Okinawa);
 5. Plantaardig voedingspatroon: plantaardig eten vormt de basis van het voedingspatroon en ze eten weinig vlees;
 6. Geloof: de meesten hebben een geloofsovertuiging;
 7. Geliefden: geliefden staan op de eerste plek en familie is heel erg belangrijk. Soms wonen (groot)ouders bij de (klein)kinderen in huis en wordt er voor ze gezorgd;
 8.  Juiste omgeving: ze omgeven zichzelf met de juiste mensen die hun gezonde leefstijl stimuleren.

Woonomgeving

De omgeving waarin de Blauwe Zones liggen, maakt het de inwoners ‘gemakkelijk’ om zo gezond te leven. Ze zijn omgeven door bergen en heuvels en 4 van de 5 zones zijn een (schier)eiland, waardoor ze afgelegen en rustig liggen. Bewoners kunnen zelf hun eten verbouwen, want door het klimaat groeit alles er goed.

Wil je toch een beetje Blauwe Zone naar jouw woonomgeving halen? Begin eens met het uitproberen van één van de bovenstaande kenmerken. Eet bijvoorbeeld bewuster en probeer vlees een keer te vervangen door peulvruchten of beweeg meer en ga wandelen naar de supermarkt in plaats van de auto te pakken.

Meer artikelen

5 reacties

 1. Deze levensstijl kunnen wij helaas maar gedeeltelijk volgen, aangezien wij in een andere wereld leven met vaak veel werk, smartphone gebruik, zorgen, stress etc. terwijl deze mensen kunnen blijven leven als b.v. onze voorouders van de land- en tuinbouw met weinig zorgen en tevredenheid. Als ik b.v. lees, dat in ons land al 12 miljoen mensen een of meer medicijnen (moeten) slikken dan kunnen we rustig zeggen Nederland is ziek.

  1. Als ik deze 8 punten zie, dan zijn er toch heus genoeg keuzes te maken. Het is te ‘makkelijk’ om alles op deze maatschappij af te wentelen. Die maatschappij zijn wij zelf. We kunnen:
   – voor minder werken kiezen
   – de smartphone alleen gebruiken als dit echt nodig is
   – desnoods een makkelijke moestuin van 1 bij 1 meter op het balkon creëren en gezonder eten
   – een flinke wandeling maken elke dag, etc…
   Het zal niet allemaal voor iedereen gelden, maar je hebt meer keuze dan je denkt.
   Ooit woonde ik in Amsterdam en moest zowat aan de beademing I.v.m. een longafwijking (geboren met maar 50% longinhoud). Ik ben verhuisd naar zee nadat ik daar een baan had gevonden. Ik heb daarna nooit meer aan de beademing en corticosteroïden gezeten. Nu volg ik dit programma i.v.m. te hoog cholesterol en hoorde op mijn 55ste dat ik het vaatstelsel van een 76-jarige heb(ook al aangeboren, volgens de cardioloog).
   In 2023 stop ik met werken (4,5 jaar eerder) en ja, dan wordt mijn pensioen aanzienlijk lager dan wanneer ik doorga tot mijn 67-ste. Het zijn allemaal keuzes.
   Dan verhuis ik naar een plaats waar wonen en leven niet zo achterlijk duur is.
   Niets is mij aan komen waaien, maar er is veel mogelijk.
   Zo te zien heeft u al een goede stap gezet door de blog van Tamara te lezen.. Kijk vooral naar wat er wel mogelijk is en laat u niet ontmoedigen door wat niet kan.

 2. Mijn ervaring leert me dat tevredenheid een zeer belangrijke factor is om zonder stress door het leven te gaan. Het zijn onze verwachtingen die dikwijls ontgoocheling en ontevredenheid veroorzaken. Het is beter om gelaten te zijn en vertrouwen te hebben in ons levensdrama
  Ook meer geven en minder willen hebben/houden maakt ons gelukkiger

 3. Lieve Tamara er is veel wilskracht en discipline nodig om heel gezond te blijven eten
  Met al de verleidingen om je heen
  En motivatie !!
  Liefs van Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *