Last van slapeloosheid? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Voldoende slaap zorgt voor een tal van voordelen in het dagelijks leven. Zo zorgt een goede nachtrust er niet alleen voor dat we fris en opgewekt aan de dag kunnen beginnen. Het zorgt ook voor meer weerstand, minder snacktrek en een mooiere huid. Helaas is een goede nacht slaap niet voor iedereen vanzelfsprekend.

De drie meest voorkomende vormen van slapeloosheid

Een op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Soms is daar meer aan de hand en is er sprake van een onderliggende aandoening. De drie meest voorkomende aandoeningen die slaapklachten veroorzaken zijn: slapeloosheid (insomnie), rusteloze benen en apneu. Om uit te zoeken of je een van deze aandoeningen hebt, kun je naar je huisarts gaan. Heb jij last van slaapproblemen? Een van deze aandoeningen zou de oorzaak kunnen zijn:

1. Slapeloosheid

Van slapeloosheid is sprake als je drie maanden minstens drie keer per week erg ontevreden bent over je slaap. Wat veel mensen niet weten, is dat de voorkeursbehandeling bij slapeloosheid een speciale slaaptherapie is, namelijk cognitieve gedragstherapie voor insomnie. Deze therapie volg je bij een gespecialiseerd psycholoog, live of online. Bij deze vorm van therapie leer je anders denken en anders doen. Driekwart van de slechte slapers heeft daar baat bij. Nadeel is dat de therapie in ieder geval zes weken minstens een halfuur per dag kost, nogal wat discipline vergt en het wordt niet vergoed vanuit het basispakket.

2. Rusteloze benen

Bij rusteloze benen voel je een onbedwingbare onrust in je benen; je moét bewegen om een vervelend branderig of tintelend gevoel in je benen kwijt te raken. Het kan veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva. Samen met je huisarts kun je kijken naar eventuele alternatieven. Ook kunnen rusteloze benen veroorzaakt worden door ijzergebrek of vitaminetekort.

3. Apneu

Apneu betekent dat je last hebt van ademstops. Als je ademhaling een aantal keer per nacht meer dan 10 seconden stokt, kan er sprake zijn van deze aandoening. Je slaapt dan zo onrustig en licht dat je er overdag last van krijgt. Bij een vermoeden van apneu, kan je huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

Aan alle drie is wat te doen, al is daarmee niet gezegd dat al je klachten volledig verdwijnen. Goed dus om een afspraak met je huisarts in te plannen om te bekijken hoe jouw slaapprobleem op te lossen is!

Meer artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *