Vind je Ikigai deel 1: kom erachter wat je graag doet

Weten waarvoor je het allemaal doet, vergroot de kans dat je je leefstijl verbetert en dus de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. Maar, hoe geef je nu precies antwoord op de vraag ‘waar doe ik het voor?’. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigai, een reden van bestaan. Die vind je door 4 belangrijke elementen in het leven met elkaar de verbinden. In deze blog bespreken we de eerste: ‘Wat je graag doet’.

Het concept van Ikigai

‘Ikigai’ is de Japanse term voor levensdoel. Het is een reden om uit bed te komen, een manier om je te verdiepen in een onderwerp, een passie of hobby die betekenis geeft aan je leven en waarmee je eventueel ook je geld kunt verdienen. Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen, zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding.De vier cirkels

Er zijn dus vier cirkels:

 1. Wat je graag doet
 2. Waar je goed in bent
 3. Waar behoefte aan is
 4. Waar je voor betaald wordt/kan worden

In Japan is het zoeken naar zo’n persoonlijk levensdoel bijna vanzelfsprekend. Met mijn handige invulschema kan ook jij dichter bij je Ikigai komen. De zoektocht is om het punt te vinden waar de vier cirkels samenkomen. In deze blog helpen we je om de eerste cirkel in te vullen.

Wat doe jij écht graag?

De zoektocht naar jouw Ikigai begint met de vraag ‘Wat doe je graag?’ of ‘Waar houd je van?’. Dit mag van alles zijn. Van een hobby tot momentopnames, kleine geluksmomentjes of juist hele grote. Een goede manier om hier een concreet antwoord op te geven is door bijvoorbeeld deze zin af te maken: “Ik voel me gelukkig als…”

Stel jezelf vragen

Een goede oefening om jouw Ikigai te vinden is om de cirkels in te vullen met steekwoorden, ideeën, plaatjes of zinnetjes. Dit kun je doen door onderstaande vragen te beantwoorden bij de cirkel ‘Waar je van houdt’

 • Wanneer vergeet je de tijd?
 • Waar word je blij van?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Wie zijn je dierbaren?


Doe waar je blij van wordt

Of je nu de volledige cirkel in wilt vullen of niet, achterhalen waar je gelukkig van wordt kan in je dagelijkse leven al een groot verschil maken. Zodra je helder voor ogen hebt waar jij gelukkig van wordt of voldoening uit haalt, kun je je dagen ook meer van deze momenten inplannen. Na je werkdag nog een wandeling maken bijvoorbeeld of juist de dag beginnen met een ontbijt samen met je gezin. Wat jou ook blij maakt, het is het waard om deze momenten, personen of dingen regelmatig voorbij te laten komen in je dagelijkse routine.

Gratis download werkblad Ikigai

Ik heb een handig hulpmiddel wat je kunt gebruiken bij het vinden van je Ikigai voor je. Je kunt het hier downloaden.

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

3 reacties

 1. Hallo Tamara,

  Wát een heldere uitleg. Maar toch kom ik mezelf elke keer weer tegen. Ben apothekersassistente en nu aan het omscholen tot doktersassistente. Werk daar ook al. Doe de opleiding nasst werk, gezin en de zoveelste poging om gezond af te vallen. We wandelen veel. Door ws spanningen heb ik nu al 3 weken hoofdpijn en onder behandeling van de fysio. Nek en bovenrug goed vast.
  Waar zou ik houvast aan hebben?

  Hoor graag wat tips.

  1. Ga eens ontspannen zitten, ogen dicht en voel je lichaam. Ademhalen, hartslag, je benen, je tenen en focus op rust. Mocht dit niet lukken omdat je de rust nog niet vind ga dan naar YouTube. Ga naar Bob Ross, open een filmpje sluit je ogen en luister naar Bob zijn stem. Het ontstaan van zijn schilderij is als jouw reis naar rust. Het maakt niet uit hoe het resultaat maar het gaat om de reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *