Intermittent Fasting: to do or not to do?

We zetten de feiten graag voor je op een rij

Intermittent Fasting, ook wel IF genoemd, is een dieet dat steeds vaker de ronde doet. Veel mensen proberen deze populaire eetmethode. In deze blog zetten we alle feiten over IF voor je op een rij.


Wat is Intermittent Fasting?

Anders dan bij andere eetpatronen, draait het bij IF niet om wát je eet, maar wanneer je het eet.

Dit dieet staat helemaal in het teken van periodiek (tijdelijk) vasten. Binnen het bijpassende eetpatroon eet je geen 5 á 6 maaltijden verdeeld over de dag, zoals bij veel gebruikte voedingspatroon, maar wissel je periodes van vasten af met eetmomenten. Volg je een manier waarop je bepaalde uren niet eet? Dan mag je wel water, thee of koffie drinken, maar is het vooral de bedoeling dat je geen voeding binnenkrijgt die calorieën bevat.
Volg je een methode waarbij je dagen van vasten en eten afwisselt dan mag je de vast dagen tot maximaal 500 calorieën gebruiken. Tijdens de momenten waarin je wel mag eten, kun je in principe alles eten wat je wilt. Gedurende de dagen wordt 3 hoofdmaaltijden aanbevolen.


Verschillende vormen van Intermittent Fasting

Intermittent Fasting kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Wanneer je aan dit eetpatroon begint, is het van belang om een variant te vinden die het beste bij je huidige leefstijl past. Zo kun je ervoor zorgen dat de periodes van vasten en eten overeenkomen met de periodes waarop je het meest actief bent op een dag. Dit zijn de meest voorkomende methodes van IF:


16/8 methode

De 16/8 methode is het meest voorkomende IF patroon. Deze methode staat voor het moment dat je op de dag vast. Zo vast je 16 uur en eet je 8 uur op een dag. Je kunt bijvoorbeeld je maaltijden inplannen tussen 11:00 uur ’s ochtends en 19:00 uur ’s avonds. Dit is de meest populaire verdeling omdat veel mensen het ontbijt al overslaan. De uren buiten de eettijden vast je (drink je alleen). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tijdsperiode van eten in te korten (18/6 methode) of eerder of later op de dag je eetperiode te beginnen.


Alternate Day Fasting

Ook Alternate Day Fasting is een veelvoorkomende methode. Hierbij wissel je dagen van vasten af. Zo eet je de ene dag zoals je gewend bent(3 hoofdmaaltijden) en eet je de andere dag (de vast dag) tot maximaal 500 calorieën. Ook deze vorm kun je aanpassen aan je dag- of weekritme. Veel mensen vinden deze manier goed vol te houden omdat je niet alle dagen met het vasten bezig bent.


Whole Day Fasting

Hierbij vast je een volledige dag of meerdere dagen achter elkaar. Deze dagen wissel je dan af met dagen waarop je wel eet. De 4:3 methode is lange tijd populair geweest, waarbij je 4 dagen eet volgens een regulier eetpatroon (3 maaltijden per dag) en 3 dagen in de week vast met maximaal 500 calorieën.

Om erachter te komen of Intermittent Fasting iets voor jou is, is het van belang om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Om je een overzicht te geven, hebben we hieronder wat voor- en nadelen voor je opgesomd:


Voordelen

Deze dieetmethode geeft je houvast en is gemakkelijk aan te passen aan je eigen leefstijl en ritme.

  • Omdat je lichaam aan het vastenpatroon went, is het vasten relatief gemakkelijk vol te houden
  • Doordat je minder eet geeft dit rust voor je darmen
  • Je vetverbranding wordt door de momenten van vasten gestimuleerd
  • Je went aan minder eetmomenten of perioden van niet eten wat snack-trek zal verminderen.

 

Nadelen

  • Zoals bij elk dieet zal je er in het begin even aan moeten wennen om niet of minimaal calorieen te gebruiken. Dit kost even doorzettingsvermogen.
  • Het kan lastig zijn om de vast periodes vol te houden in sociale situaties waarbij er van je wordt verwacht dat je mee eet.
  • Gevaar ligt op de loer om ongezonde voeding te eten in de eetperiodes of je zelfs vol te proppen wanneer je hongerig uit de vast perioden komt. Dit heeft juist nadelige effecten op je gezondheid.

Al met al is Intermittent Fasting een eetstijl die redelijk makkelijk uit te proberen is en vol te houden als je het gewend bent. Om erachter te komen of het iets voor jou is en of je er de juiste resultaten mee bereikt, is het zeker het proberen waard. Blijf wel altijd op de kwaliteit van je eten letten en eet bij voorkeur niet meer dan 3 hoofdmaaltijden op de dagen dat je eet. Dus eet bij voorkeur zoveel mogelijk verse en onbewerkte voeding.

Meer artikelen

Buikvet verminderen

Wat zijn effectieve strategieën om buikvet te verminderen? Voeding, beweging, slaap en stressmanagement zijn heel belangrijk voor een gezonder leven. Start vandaag met jouw transformatie!

Intermittent fasting

Ontdek hoe intermittent fasting je kan helpen afvallen, je gezondheid verbeteren en meer energie geven. Lees en verbeter je gezondheid!

4 reacties

  1. Beste Tamara,

    Graag wil ik nog meer informatie hierover: wat doet dit met de: bloeddruk, cholesterol, vetgehalte (klopt het dat je in periodes waarop je niet eet meer vet verbrandt en als je op je nuchtere maag sport morgens extra hard het vet verbrandt? Ik doe vaak het 16/8 eetpatroon, als mijn rooster dat toelaat ( ben docent en moet vaak colleges geven die soms lang doorgaan) wat mij uitstekend bevalt. 2 tot 3 keer per week fitness ik. Tot slot, ik doe mee volgende week dinsdag om 20.00 uur. Wil erbij zeggen dat ik hecht aan wat je zegt, omdat je deskundig bent en niet een van de zovelen die op internet tegen vergoeding van alles en nog wat beloven.

    Graag ontvang ik een reactie.

    1. Hallo Nirmala,

      Leuk dat je bij het webinar bent geweest. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Zoals ik uit heb gelegd kan intermitterend vasten wat doen op je cholesterol, bloeddruk en vetgehalte. Als je op nuchtere maag sport verbrand je lijf energie vanuit je vetcellen en niet vanuit je voedsel. Fijn dat je vertrouwen hebt in mijn adviezen! Ik doe ook mijn uiterste best om de laatste stand van zaken te bespreken.

      Groet,
      Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *