Dit eenvoudige recept komt uit het boek Eet Beter in 28 dagen. Maak gelijk een dubbele portie en vries de bodems apart in, dan heb je op een drukke dag in een handomdraai een lekkere pizza op tafel!
Makkelijke bloemkoolpizza
Recept van Dokter Tamara
Personen
3
personenVoorbereiding
15
minutesKooktijd
3
minutesCalorieënkcal
Ingrediënten
- Voor de bodem
1 1 grote bloemkool
1 1 middelgroot ei
100 g 100 Parmezaanse kaas, grofgeraspt
3 3 teentjes knoflook, geperst
blaadjes van 4 takjes rozemarijn
snufje zout
versgemalen zwarte peper
- Pizza margherita
1 1 biologische citroen
20 20 trostomaatjes
4 4 el extra vierge olijfolie
3 3 handjes biologische rucola
80 g 80 Parmezaanse kaas
- Pizza due stagioni
½ aubergine
½ courgette
olijfolie, om in te bakken
1 1 bol mozzarella,in plakjes
handje vers basilicum, grofgehakt
Bereiding
- Voor de bodem
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de bloemkool in roosjes en maal ze met de keukenmachine tot kruim. Schep de helft van het kruim op het midden van een schone theedoek en knijp het vocht er stevig uit. Herhaal dit met de overige bloemkool. Meng het bloemkoolkruim in een kom met het ei, de Parmezaanse kaas, de knoflook en de rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel twee keer deel van het mengsel op het bakpapier. Gebruik de bolle kant van een lepel om een ronde vorm en een dunne egale bodem te krijgen.
- Bak de pizzabodems 15-20 minuten in het midden van de oven, tot de boven-kant goudbruin is.
- Pizza margherita
- Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp.
- Besprenkel de trostomaatjes met wat olijfolie en rooster ze in de oven tegelijkertijd met de pizzabodems.
- Beleg 3 gebakken pizzabodems met de geroosterde tomaatjes en rucola. Besprenkel met de olijfolie. En garneer met de citroenrasp en Parmezaanse kaas.
- Pizza due stagioni
- Snijd de aubergine en de courgette in de lengte in dunne repen.
- Verhit een grillpan en gril de groenten in een beetje olijfolie, tot ze gaar zijn.
- Haal 3 pizzabodems na 12 minuten bakken uit de oven. Beleg ze met de aubergine, courgette en mozzarella.
- Plaats de pizza’s terug in de oven en bak de pizza’s tot de bovenkant goudbruin is en de mozzarella gesmolten.