Maak je minder druk om dingen die je toch niet kunt veranderen

Quote: 'Maak je minder druk om dingen die je toch niet kunt veranderen.' op een paarse achtergrond

Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je piekert over dingen waar je geen controle over hebt? Misschien dat je denkt aan het weer, aan de mening van anderen of aan beslissingen die in het verleden zijn genomen. Het is een valkuil waar we allemaal wel eens in trappen. Maar waarom verspillen we onze kostbare energie aan iets dat we toch niet kunnen veranderen?

 


Wat als je het gewoon loslaat?

Denk eens aan de energie die je verliest door je druk te maken over iets waar je niets aan kunt doen. Stel je voor dat je die energie zou kunnen steken in dingen waar je wél invloed op hebt. Zoals je eigen gezondheid, je relaties, of simpelweg genieten van het moment. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel mogelijk.



Leren loslaten: hoe doe je dat?

    Loslaten begint met bewustwording. Wanneer je merkt dat je je druk maakt over iets buiten je controle, probeer dan een stap terug te doen. Vraag jezelf af: “Kan ik hier echt iets aan doen?” Als het antwoord nee is, probeer dan je focus te verleggen naar iets anders. Een goede oefening hiervoor is mindfulness. Door je aandacht naar het hier en nu te brengen, voorkom je dat je in gedachten blijft hangen bij zorgen die je toch niet kunt veranderen.

     

    Wat je wel kunt doen

    In plaats van te piekeren over de regen op je geplande picknickdag, kun je nadenken over een leuk alternatief binnenhuis. Of in plaats van je druk te maken over wat anderen van je vinden, kun je je energie steken in iets waar je zelf blij van wordt. Dit betekent niet dat je problemen moet negeren, maar wel dat je erkent waar je grenzen liggen en jezelf toestemming geeft om verder te gaan.

     

    Voordelen van loslaten

    Minder piekeren heeft een enorm positief effect op je mentale en fysieke gezondheid. Je slaapt beter, voelt je minder gestrest en je krijgt meer energie. Bovendien maak je ruimte in je hoofd voor positieve gedachten en creativiteit. Dit helpt je om je leven op een manier te leiden die beter bij je past, zonder dat je constant afgeleid wordt door zorgen.

     

    Wil jij ook leren loslaten en ontdekken wat écht belangrijk voor je is?

    Maak je minder druk om dingen die je toch niet kunt veranderen. Het is zonde van je energie en vaak leidt het alleen maar tot onnodige stress. Download het Ikigai-invuldocument van Dokter Tamara en krijg inzicht in wat jouw leven betekenis geeft. Begin vandaag nog met het invullen en maak ruimte voor de dingen die er écht toe doen. Download het Ikigai-invuldocument hier.

    Meer artikelen

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *