Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat we gek zijn op tussendoortjes. Naast de drie standaard maaltijden, eten we gemiddeld zo’n vier tussendoortjes. Drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag wordt vaak nog gezien als de ‘gouden standaard’. Maar zijn tussendoortjes eigenlijk wel nodig?
De drie standaard maaltijden zouden groot genoeg moeten zijn om de hele dag te kunnen overbruggen zonder fruit, koek, noten of andere tussendoortjes, dus je lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig. Je maakt je maaltijden groot genoeg, zodat je tussendoor geen trek krijgt en tussendoortjes dus niet nodig zijn. In het begin zal dat even omschakelen zijn.
Liever geen tussendoortjes
Het laten staan van tussendoortjes brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Om deze reden gaat mijn voorkeur dan ook uit naar drie volwaardige maaltijden per dag, zonder tussendoortjes. Ik vertel je graag waarom!
- Je gunt je spijsvertering wat meer rust (wij zijn evolutionair niet gemaakt om de hele dag te eten);
- Je insulinegevoeligheid neemt toe;
- Tussen de maaltijden gebruik je de energievoorraden uit je vetcellen, in plaats van je eten.
Wanneer je standaard drie maaltijden eet, en daarnaast nog tussendoortjes, is je lichaam de hele dag bezig met de spijsvertering. Door de constante spijsvertering wordt er steeds insuline aangemaakt. Insuline stimuleert de vetopslag, wat afvallen moeilijker maakt.
Toch nog trek?
Als je écht trek hebt en het niet redt met 3 maaltijden per dag, neem je maaltijden dan eens onder de loep; kan het zijn dat je te weinig eet? Of te veel koolhydraten of te weinig vetten en eiwitten? Als je toch trek houdt, probeer dan tussendoor een handje ongezouten, ongebrande noten, avocado of ei te eten. Doordat hier veel vetten in zitten, verzadigen ze beter en jagen ze je glucose- en insulinespiegel niet op.
Misschien dat jij nog zoekende bent naar hoe je je maaltijden zo volwaardig mogelijk kunt maken, dat kan ik me voorstellen. In mijn Online Leefstijlprogramma help ik je graag op weg!
Liefs,
4 reacties
Hallo Tamara…is naast volwaardige voedingsmomenten die zorgen voor een stabielere suikerspiegel ook niet belangrijk om te melden dat teveel eetmomenten eerder kunnen leiden tot tandbederf? En dat tandbederf ook niet ongevaarlijk is voor goede gezondheid?
Zeker waar! Wat ik in de praktijk zie is dat slechte tanden of een slecht zittend gebit van invloed zijn op een gezond eetpatroon – denk aan het gemak van eten, variatiemogelijkheden etc. Je mond is een bron van diverse bacteriën en kleine ontstekingen hebben snel kans. Tandbederf blijkt invloed te hebben op vele delen van de gezondheid, kijk bijvoorbeeld hier maar eens: https://www.knmt.nl/praktijkzaken/patienten-informeren/mondgezondheid-en-algemene-gezondheid.
Groet!
Tamara
Fruit niet als tussendoortje schrijft u. Maar ik hoor ook dat je beter geen fruit tijdens of vlak na een maaltijd kunt eten. Vanwege gisting in de darmen.
Hoi Anne-Marie,
Ons advies is juist om fruit bij een maaltijd te verwerken.
Groet,
Tamara