60.000+

mensen in de community

4,8 (van de 5)

gemiddelde beoordeling

15+

jaren ervaring

Minder kans op dementie?

Of zelf invloed uitoefenen op het ziekteverloop? Leefstijl speelt een belangrijke rol. Daar vertel ik je graag meer over in deze Special.

1 op de 3 vrouwen krijgt dementie

Bij mannen is dat 1 op de 7. De verwachting is dat in 2040 meer dan een half miljoen mensen dementie hebben.

Dit geeft een nog hogere druk op de (mantel)zorg. Moeten we dit gewoon laten gebeuren of kunnen we er zelf iets aan doen? Medicijnen zijn er nog niet. Wat we wel weten is dat je met een gezonde leefstijl en goede zorg het verloop kunt vertragen. 

In deze Special Dementie, die ik samen met mijn team heb gemaakt, komt het allemaal aan bod! Doe je ook mee?

Dokter Tamara

Leefstijlpionier, zo word ik vaak genoemd. Al tijdens mijn studie tot huisarts drong het tot mij door dat je leefstijl een enorme invloed heeft op héél veel ziektes en je mentale gezondheid.

Een pil voorschrijven is in veel gevallen erg belangrijk, maar steeds vaker zie ik dat met iets meer aandacht voor je leefstijl de medicijnen – nog even of voor altijd – achterwege kunt laten.

Kan je bij dementie ook leefstijl als medicijn inzetten? Wanneer is medicatie wél handig en wanneer zijn de bijwerkingen het niet waard? Dat vertel ik je graag in de lessen van deze Special Dementie! 

Overgangsklachten

Inhoud "Special Dementie"

  • Verandering in het brein

    Onze hersenen kunnen goed tegen ouder worden. We verliezen wel wat hersencellen en verbindingen, maar dat gaat om kleine aantallen. Zonder ziekte kunnen hersenen ouder worden dan 100 jaar en nog steeds prima functioneren. Bij dementie gaat dit helaas niet. Wat er in je hersenen gebeurt, leg ik in deze les uit.

  • Welke soorten dementie zijn er

    Er zijn meer dan 50 soorten dementie. De meest voorkomende worden uitgebreid besproken in deze module. Ook zal ik meer vertellen over hoe je ze kunt herkennen.

  • Leefstijl en het brein

    Wist je dat je zelf dingen kunt doen om minder kans te hebben op dementie? Nee? Dan ben je niet de enige! Veel mensen denken dat dementie je gewoon overkomt. Maar wetenschappers schatten dat ongeveer een derde van de gevallen van dementie voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl.

  • Diagnose

    De diagnose van dementie is niet zo eenvoudig. Diagnose is een middel om tot optimale zorg te kunnen komen en een zo groot mogelijke gezondheidswinst te behalen. Hoe eerder een diagnose, hoe groter de kans dat een eventuele behandeling helpt om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten. Wat je zelf kunt doen om de diagnose te bespoedigen? Dat komt hier aan bod.

  • Beïnvloeding en risicofactoren

    Steeds meer wordt er bekend over de risicofactoren die dementie kunnen beïnvloeden. Ik zal deze in deze les bespreken.

  • Behandeling

    Dementie is (nog) niet te genezen, dat zal je vast wel weten. Maar achteruitgang en symptomen kunnen wel afgeremd worden door medicatie en leefstijlveranderingen. Welke medicatie en wat je kunt doen aan je leefstijl? Dat zit in deze module.

  • Omgaan met dementie

    Heb je zelf, je naaste of iemand in je omgeving dementie? Dan komt er veel op je af. Maar er is hulp. Ik zal je daar meer over vertellen in deze module.

Veel gestelde vragen

Het programma kost € 49,00. Je krijgt na aanmelding een PDF factuur die je kunt indienen bij je aanvullende verzekering.

Een groot aantal verzekeringen hebben een preventiebudget of budget voor cursussen. 

Je kunt je hier direct aanmelden.

Het programma bestaat uit zeven videolessen met oefeningen, recepten en verdiepende informatie.

Je kunt hier je aanmelden. Na aanmelding ontvang je per e-mail de link naar de cursusomgeving en de PDF factuur.

Je kunt hier, na aanmelding, inloggen. We sturen je de link naar de cursusomgeving ook per e-mail toe.

Nee hoor, je hebt een jaar de tijd om de modules door te nemen, dus je kunt de video’s wanneer je wilt bekijken.

Nee hoor, helemaal niets. Wij adviseren Google Chrome te gebruiken, maar ook met andere browsers werkt het prima. Je kunt de lessen volgen op je telefoon, PC, Mac of tablet.

Ja, na afronding van de modules kan je een certificaat downloaden

Ja zeker! Je kunt ook alles bekijken in onze app. Hoe je deze kunt installeren en downloaden staat in de eerste module.

Meld je nu aan voor de Special Dementie!