Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Veel mensen linken gezond eten aan een hoge prijs. Oké, groenten en fruit zijn niet de goedkoopste voedingsmiddelen in de supermarkt, maar gelukkig zijn er handige trucjes om geld te besparen, zodat je ook met een lager budget gezond kan eten. Welke trucjes dat zijn? Je leest het in mijn blog.


Mijn 9 tips om gezond en budgetproof te eten:

 1. Doe voorbereid boodschappen. Maak een weekmenu en een goede boodschappenlijst. Zo kom je minder in de verleiding om dure, ongezonde voedingsmiddelen te kopen
 2. Koop lokale, Nederlandse producten. Dit is een stuk goedkoper, omdat er o.a. geen extra transportkosten worden verrekend
 3. Kijk eens in de diepvries. Groenten en fruit uit de diepvries bevatten namelijk net zoveel goede voedingsstoffen als verse groenten en fruit en zijn vaak goedkoper. Daarnaast doe je er langer mee en gebruik je het pas wanneer je het echt nodig hebt waardoor je niks verspilt
 4. Koop groenten en fruit van het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan Hollandse aardbeien in de zomer en stevige boerenkool in de winter. Dit scheelt euro’s!
 5. Ga aan het einde van de dag naar de markt, dan zijn veel verse producten in de aanbieding
 6. Kijk eens naar de volkorenproducten, zoals zilvervliesrijst bij de voordeelsupermarkten. Daar zijn ze goedkoper en kun je ze in grote hoeveelheden inkopen
 7. Gooi niet te snel iets weg. Een verrimpelde paprika hoeft niet meteen bedorven te zijn. Vries het in, maak er soep van of gooi het in de wok! Overrijp fruit is trouwens heerlijk in een smoothie of sapje. Kook ook met restjes en wees creatief. Doe bijvoorbeeld wat ‘overgebleven’ groente door een omelet
 8. Eet minder vlees. Dit is beter voor je gezondheid en voor je portemonnee. Vlees is vaak het duurste onderdeel van de maaltijd. Vervang vlees door peulvruchten, linzen of ei
 9. Trap niet in marketingtrucs en mooie, kleurrijke verpakkingen. Vaak kun je hetzelfde product met dezelfde voedingswaarden goedkoper vinden door onderin het schap te kijken. Of misschien zit er wel een Turkse of Marokkaanse supermarkt bij je in de buurt en vind je hier de lekkerste en goedkoopste dadels.


Doe het zelf!

Ben je geïnspireerd geraakt? Volg bovenstaande tips vandaag nog en maak het leuk voor jezelf. Zie het als een uitdaging en kom erachter hoe gemakkelijk het is om te besparen op gezonde voeding. Succes!

Meer artikelen

18 reacties

 1. Klopt allemaal. Ik woon alleen meestal kook ik voor twee x en vries dan een maaltijd in. Zo bespaar je ook. Maar niet alle groenten zijn in te vriezen lof is een heerlijke groente die gekookt, in de oven en ook als salade klaar kunt maken zo gooi ik niks weg van zakjes lof.

 2. Simpel en gezond is roerbakken in olijfolie met zoveel mogelijk verschillende groenten in een pan en koolhydraten en vlees zoveel mogelijk beperken.

 3. Hoi Tamara,
  Ik gebruik je boek al een paar maanden, vind de recepten heel goed en het resultaat lekker, maar vraag me toch iets af.
  In september werd duidelijk dat mijn schildklier het niet meer doet, ik had al een tijd klachten en kwam enorm aan. Nu heb ik medicijnen, maar afvallen lukt echt niet. Heb je daar ook ideeën over wat betreft eten? Ik wil die 16! Onterecht aangekomen kilo’s gewoon weer kwijt. Tot nu toe heb ik ook met jouw boek helaas geen resultaat bereikt…

  1. Hoi Kitty,

   Fijn dat het boek je bevalt. Wel ontzettend vervelend dat je niet afvalt. Voeding is een belangrijk onderdeel, maar ontspanning, beweging en slaap zijn minstens zo belangrijk. Ik weet natuurlijk niet welke leeftijd je hebt, maar ook de overgang gooit soms roet in het eten. Heb je mijn online leefstijlprogramma al bekeken? Als je aanvullend verzekerd bent, wordt dit vaak geheel of gedeeltelijk vergoed. Hierin deel ik nog veel meer informatie, specifiek gericht op overgewicht en een gezonde leefstijl.

   Groet,
   Tamara

  2. Hoi Kitty, lees net je bericht. Misschien loont het om eens te kijken bij ‘de hormoonfactor’ van Ralph Moorman. Daar is ook Leen Pairon als trainer hormoonfactor actief. Zij heeft ook een niet goed werkende schildklier en adviseert ,met name vrouwen , hoe hun leven in te richten(schildklier boosterplan) op alle vlakken, zoals ook dr. Tamara beschrijft.
   In elk geval succes en sterkte!

 4. Goede tips,
  Sommige tips doe ik ook.
  Plannen van menu’s een week van te voren
  ga ik doen dat scheelt veel geren naar de supermarkt!

 5. Ik heb al enkele recepten uit je boek “maag darm lever “gemaakt ,ze zijn heel smaakvol.
  Paprika,tomaten en kruiden zijn in de gerechten heerlijk.
  Deze eet ik dus graag nu heb ik rosacea op mijn neus en kwam er achter dat deze en nog meerdere groenten ed niet goed zijn om te eten i.v.m. rosacea.
  In hoeverre is dit waar?

  1. Hoi Els,
   Dank je wel voor je enthousiaste reactie.
   Het klopt dat met rosacea bepaalde voedingsstoffen beter wel of juist niet kunt eten. Ik adviseer je contact op te nemen met een ervaren diëtist of orthomoleculair therapeut om je goed te laten begeleiden.
   Groet, Tamara

  2. Voor de rosacea kun je het beste contact opnemen met Rositta Kliniek. Deze zit al in verschillende plaatsen in Nederland. Uit ervaring weet ik dat je dan vd rosacea afkomt.
   Vriendelijke groet Marga

 6. Ik zelf doe het niet maar ik ken ook vrienden die online bij een supermarkt hun boodschappen invoeren om te kijken wat ze kwijt zijn bij die winkel. Ze gaan wel kopen in de winkel maar weten wat ze kwijt zijn aan hun week budget en gaan natuurlijk wel naar andere winkels om zo veel mogelijk voordeel te halen.

 7. Door het Fodmap dieet ben ik erachter gekomen dat peulvruchten voor mij niet goed eetbaar zijn. Nu is het moeilijk om vlees te laten staan voor de ‘ gezonde’ peulvruchten, die ik dus niet goed verteer. Is er nog een andere oplossing om zonder vlees toch voldoende voedingstoffen van vlees binnen te krijgen? De vleesvervangers hebben vaak veel gluten .

 8. Goedeavond Tamara

  IK ben bezig met gezonde leefstijl dus ontspannen meer bewegen en voldoende slaap ivm alleen eten en ik doe ook intermitted fasting 12 uur eten en 12 uur vasten
  Heb de pantoprazol maagzuurremmers rustig afgebouwd en mijn bedoeling is dat ik proberen helemaal met maagzuurremmers Pantoprazol te stoppen. als ik weer ga beginnen met maagzuurremmers en daarna langzaam afbouwen krijg ik rebound effect en daar heb ik niks aan en schiet ook niet op Ik wil wat gezonde tips als het kan

  1. Erg goed dat je zo bezig bent met een gezonde leefstijl. Wat betreft je vraag over de medicatie, dit zou ik met je eigen huisarts bespreken. Hij of zij kan je advies geven over het afbouwen.

   Groet,
   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *