Jouw lichaamsbeeld en body positivity.

Je hebt de term body positivity vast wel eens voorbij zien komen op social media of in een tijdschrift. Denk jij dat deze term alleen draait om de acceptatie van je eigen lijf? Dan heb je het mis. Waar het wel over gaat, lees je in mijn blog.

Zelfbeeld en lichaamsbeeld
In een van mijn eerdere blogs heb je kunnen lezen wat een negatief zelfbeeld is en hoe je deze in 8 stappen kunt verbeteren. Maar er bestaat ook een lichaamsbeeld. Dit is onderdeel van je zelfbeeld, maar dan specifiek gericht op je lichaam. Je vindt jezelf bijvoorbeeld niet mooi als je in de spiegel kijkt of je kijkt naar jezelf in je nieuwe jurk en denkt ‘hey, die pasvorm staat mijn lijf goed!’

Wist je dat 20% tot 40% van de vrouwen ontevreden is over haar lichaam? De ontevredenheid komt niet door je werkelijke lichaamsvorm, maar door je gevoel en door wat je eet. Eet je bijvoorbeeld iets waarvan je een opgeblazen gevoel krijgt? Dan verandert dit niet direct iets aan je werkelijke lichaamsvorm, maar je gaat je er slecht door voelen, omdat die opgeblazen buik je in de weg zit. Een negatief lichaamsbeeld kan een slechte invloed hebben op je mentale welzijn.

Wat betekent body positivity?
De term body positivity is in de jaren 60 ontstaan in Amerika toen er werd gestreden voor meer acceptatie van verschillende lichamen, zoals dik of gehandicapt. Er werd gevochten voor maatschappelijke gelijkheid, het tegengaan van discriminatie van mensen met overgewicht, respect voor iedereen en het stoppen met (ver)oordelen.

Positief zijn over je eigen lichaam maakt je niet body positive, maar de manier waarop je naar andere lichamen kijkt en deze niet veroordeelt, wel.

Body positivity en jouw leefstijl
Op social media wordt body positivity vooral gebruikt om aan te sporen van jezelf te houden zoals je bent, in welke vorm of maat dan ook. De positieve tone of voice van de body positivity beweging kan mensen met overgewicht of obesitas inspireren en gezonder maken. Iemand die goed in haar vel zit, zal sneller een aanpassing willen doen in haar levensstijl dan iemand met een negatief zelfbeeld. Met een positieve houding sta je namelijk open voor groei en verandering.

Gezondheid is niet alleen je gewicht. Als jij je goed voelt, kun je beter niet op dieet, want soms maakt dit je juist ongelukkig! Dan ben je namelijk de hele dag bezig met eten en wat je niet mag. Verander je leefstijl en creëer een gezonde leefstijl voor jezelf door middel van het leefstijlkompas: https://doktertamara.nl/leefstijl/het-leefstijlkompas-jij-bepaalt-welke-richting-je-kiest/

Ben jij body positive?
Hoe zit het eigenlijk met jouw lichaamsbeeld en body positivity? Ben jij blij als je in de spiegel kijkt of eigenlijk niet? En hoe kijk je naar iemand die voller is dan jij of misschien slanker? Stel jezelf deze vragen eens en wees je bewust van jouw gedachten. Schrijf de gedachten op. Wat vind je (wel) mooi aan jezelf en wat waardeer je? Hoe ga je om met de stukjes die je niet mooi vindt aan jezelf? En onthou: omarm je lijf! Je bent mooi zoals je bent. Ook jouw lichaam, groot, klein, dik, dun, lang, klein met of zonder gebreken en in welke kleur dan ook, mag er zijn!

Meer artikelen

Intermittent fasting

Ontdek hoe intermittent fasting je kan helpen afvallen, je gezondheid verbeteren en meer energie geven. Lees en verbeter je gezondheid!

2 reacties

  1. Ik ben 75 jaar en best tevreden met m’n lijf, maar ik heb best wel het een en ander waar ik mee moet dealen! En dat valt niet mee.
    Vooral de lymfoedeem waar ik last van heb, het feit dat ik niet meer in staat ben om zelfstandig te lopen. Gelukkig maak ik gebruik van een rollator, zodat ik gelukkig toch bewegen kan, nou ja ,ik moet wel wandelen.
    En ik ben gelukkig met alles wat ik kan!
    Ik lees bij jou nooit iets over lymfoedeem, terwijl ik daar graag iets over zou willen lezen, wat leefstijlen betreft!
    Hartelijke groet,

  2. Hallo Tamara,
    Dank je wel voor deze reminder. Wat me bezig houdt is de voortdurende nadruk op je overgewicht en wat voor negatieve consequenties dat al niet zal hebben. Ik heb mezelf vaak in de spiegel afgekeurd maar ook net zo goed goed gekeurd. Dat ligt echt aan de moodswing. Waar ik me erg druk over maak is dat gedoe rondom BMI. Als ik een gezond BMI zou hebben volgens de normen zou ik anders over mijn lichaam denken. Nu is mijn BMI tegen de dertig en ja zeg het maar. Dan heb je overgewicht en dat is ongezond toch? Als deze beweringen er niet zouden zijn dan denk ik dat ik positiever naar mijn lichaam zou kijken. Waarom laat ik mezelf zo meeslepen door getallen. En waarom doet de media dit ook? Daarbij komt nog het lastige probleem van niet kunnen afvallen. De teleurstelling keer op keer als ik op de weegschaal sta maakt dat ik steeds minder positief naar mijn lichaam kijk. Zo mijn best doen met gezonde leefstijl met geen enkel resultaat richting een BMI volgens de normen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *