fbpx

Wat doet prebiotische voeding voor onze gezondheid?

Een volwassene heeft per dag ongeveer 30 à 40 gram vezels nodig. De meeste Nederlanders halen net 20 gram per dag. Er is dus werk aan de winkel! Vezels en bepaalde koolhydraten spelen een belangrijke rol voor de bacteriën in de darm en dus de darmgezondheid. Dit heet prebiotische voeding. Maar wat is prebiotische voeding precies en waarom is het zo goed voor je? Je lees het in mijn blog.

 

Wat is prebiotica?

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Dit heeft een positief effect op onze gezondheid. Want gezonde darmen zijn enorm belangrijk voor bijvoorbeeld de weerstand. Je krijgt voldoende prebiotica binnen door gevarieerd te eten, dus: groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten.

 

Gezondheidsvoordelen

Prebiotische voeding bevat vezelsoorten die de spijsvertering ondersteunen. Ze stimuleren de groei van de goede darmbacteriën, helpen bij de spijsvertering en kunnen je weerstand versterken. Prebiotica is voeding voor de goede bacteriën in onze darm waardoor deze beter groeit en vermenigvuldigd.

 

Voorbeelden van prebiotische voedingsmiddelen

Veel voedingsmiddelen hebben een gunstig effect op de darmwerking en -bacteriën en dus op de darmgezondheid. Eet jij gevarieerd? Dan komen (de meeste) van deze gezonde producten, vast terug in jouw eetpatroon: Ui, knoflook, prei, artisjokken, cichorei, asperges, witlof, schorseneren (en vele andere groenten), appels (en veel ander fruit), haver (en andere volkoren graansoorten), peulvruchten (zoals kikkererwten en bonen), noten en zaden.

 

Wil je meer lezen over gezonde voeding? Ik heb er op mijn website nog veel meer over geschreven: https://doktertamara.nl/voeding/

Meer artikelen

3 reacties

 1. Beste dokter Tamara,ik heb diabetus 2 en probeer op mijn koolhydraten te letten,volgens veel informatie mag je dan alleen rood fruit ,dus geen appel bv ,zucht zie door de bomen het bos niet meer,

  1. Hoi Nel,

   Rood fruit is inderdaad lager in koolhydraten dan bijvoorbeeld een appel of een banaan. De voorkeur gaat bij diabetes type 2 dus inderdaad uit naar deze fruitsoorten. Mocht je toch een keer een appel willen eten, dan kun je deze het beste verwerken in een vezelrijke maaltijd. In combinatie met vezels stijgt de bloedsuikerspiegel namelijk minder snel.

   Groet,
   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen