fbpx

Wat doet prebiotische voeding voor onze gezondheid?

Een volwassene heeft per dag ongeveer 30 à 40 gram vezels nodig. De meeste Nederlanders halen net 20 gram per dag. Er is dus werk aan de winkel! Vezels en bepaalde koolhydraten spelen een belangrijke rol voor de bacteriën in de darm en dus de darmgezondheid. Dit heet prebiotische voeding. Maar wat is prebiotische voeding precies en waarom is het zo goed voor je? Je lees het in mijn blog.

 

Wat is prebiotica?

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen. Dit heeft een positief effect op onze gezondheid. Want gezonde darmen zijn enorm belangrijk voor bijvoorbeeld de weerstand. Je krijgt voldoende prebiotica binnen door gevarieerd te eten, dus: groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten.

 

Gezondheidsvoordelen

Prebiotische voeding bevat vezelsoorten die de spijsvertering ondersteunen. Ze stimuleren de groei van de goede darmbacteriën, helpen bij de spijsvertering en kunnen je weerstand versterken. Prebiotica is voeding voor de goede bacteriën in onze darm waardoor deze beter groeit en vermenigvuldigd.

 

Voorbeelden van prebiotische voedingsmiddelen

Veel voedingsmiddelen hebben een gunstig effect op de darmwerking en -bacteriën en dus op de darmgezondheid. Eet jij gevarieerd? Dan komen (de meeste) van deze gezonde producten, vast terug in jouw eetpatroon: Ui, knoflook, prei, artisjokken, cichorei, asperges, witlof, schorseneren (en vele andere groenten), appels (en veel ander fruit), haver (en andere volkoren graansoorten), peulvruchten (zoals kikkererwten en bonen), noten en zaden.

 

Wil je meer lezen over gezonde voeding? Ik heb er op mijn website nog veel meer over geschreven: https://doktertamara.nl/voeding/

Meer artikelen

ontspanning afvallen
Waarom helpt ontspanning bij het afvallen?

Wist je dat te veel stress een risico vormt voor je gezondheid? Met mijn patiënten bespreek ik steeds vaker hoe belangrijk het is dat ze ontspannen en stress verminderen. Dit is namelijk heel belangrijk als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Maar waarom is dat zo?

middagdutje
Is een powernap/middagdutje goed?

Je hebt een lange week achter de rug en de wekker ging vandaag weer ontzettend vroeg. Rond het middaguur begin je een beetje moe te worden en zou je eigenlijk het liefste even willen slapen. Tijd voor een middagdutje! Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid en ritme?

7 reacties

 1. Beste dokter Tamara,ik heb diabetus 2 en probeer op mijn koolhydraten te letten,volgens veel informatie mag je dan alleen rood fruit ,dus geen appel bv ,zucht zie door de bomen het bos niet meer,

  1. Hoi Nel,

   Rood fruit is inderdaad lager in koolhydraten dan bijvoorbeeld een appel of een banaan. De voorkeur gaat bij diabetes type 2 dus inderdaad uit naar deze fruitsoorten. Mocht je toch een keer een appel willen eten, dan kun je deze het beste verwerken in een vezelrijke maaltijd. In combinatie met vezels stijgt de bloedsuikerspiegel namelijk minder snel.

   Groet,
   Tamara

 2. Thuis gebruik ik 5 dagen in de week activa.
  Nu inde vakantie niet en kreeg last van obstipatie.
  Toen ik bij de supermarkt yakult kon kopen gebruik ik die, en prompt gaat het weer beter.
  Raken je darmen er zo snel aan gewend?
  Of door vakantie toch ander eetpatroon gehad.

  1. Vaak moet je lichaam tijdens vakantie enorm wennen aan anders eten, ook in combinatie met temperatuursverschillen en luchtvochtigheid. Voldoende blijven drinken is ontzettend belangrijk!

   Groet,
   Tamara

  1. Probiotica is een andere naam voor de goede bacteriën, het zijn levende bacteriën zelf. Deze worden soms toegevoegd aan bepaalde yoghurtdranken of als supplement. Prebiotica zijn de voeding voor onze darmbacteriën.

   Groet,
   Tamara

 3. Dank je wel voor de reactie,eet savond ,s altijd een appel als snack ,dat is dus minder verstandig,ben opgegroeid met een appel per dag …houd de dokter weg ,(65) mag ik zeggen dat ik het heel ingewikkeld vind om het goed te doen?
  Doe mijn best…..groet
  Nel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

koken met het seizoen mee herfst
Koken met de seizoenen mee – herfst

Pompoen en paddenstoelen zijn natuurlijk dé ultieme herfstgroenten, maar er zijn nog veel meer lekkere groenten die deze periode van het jaar in het seizoen zijn. En daarom hebben we de seizoensgroenten van de herfst voor je op een rijtje gezet met een aantal lekkere recepten daarbij!