
Bringing Health Through Food – dat is niet alleen het motto van Danone, maar ook de rode draad door het Plant-Based Event 2025 waar ik te gast was. Dit event liet mij een kijkje nemen in de huidige onderzoekscijfers en recente ontwikkelingen over plantaardige voeding en een flexitarische leefstijl. Bovendien kreeg ik een rondleiding in het Danone Global Research & Innovation Centre. Waar onderzoeken worden gedaan en de behoefte van de consument worden bekeken om zo elkaar vinden in nieuwe ontwikkelingen.
Waarom gezondheid dé drijfveer is voor plantaardige voeding
In Europa haalt 80-90% van de volwassenen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels niet. In de VS ligt dit cijfer zelfs nog hoger: 90-97%. Je kunt bijna zeggen dat vrijwel niemand voldoende vezels eet. En dat terwijl vezels onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering en een gezond darmmicrobioom (ook wel darmflora genoemd), en precies hier kan plantaardige zuivel meehelpen.
Plantaardige zuivel met toegevoegde waarde
Een belangrijk thema tijdens het event was de rol van verrijking in plantaardige zuivel. En dit vind ik, als voorstander van weinig bewerking en puur natuur, een interessant onderwerp. Want verrijking betekent iets toevoegen en dus iets meer bewerken. Mijn vraag op voorhand was dan ook: is dit altijd nodig én wordt dit op een zo goed mogelijke manier gedaan?
Waar dierlijke zuivel van nature bepaalde vitamines en mineralen bevat, zit dit niet in de plantaardige zuivelvervangers en moet dit dus bewust worden toegevoegd. Dat biedt kansen om tekorten in te perken.
Hoe bepaal je wat goed is?
In de besluitvorming over verrijking wordt gekeken naar de uitslagen van onderzoeken over het huidige eetgedrag van de bevolking. Ook sluit het aan bij aanbevelingen van o.a. de WHO, Eat Lancet en de World Cancer Research Fund.
Calcium, vitamine B2, B12 en D2
Vezels ter ondersteuning van de darmgezondheid
Plantaardige eiwitbronnen, met name soja
Laag gehalte aan vetten
Toegevoegde fermenten, afkomstig van plantetende bacteriestammen
Fermentatie = voeding voor je microbioom = een blije darm
Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn: yoghurt, karnemelk, kefir, Kombucha, zuurkool en kimchi. Gefermenteerde zuivelproducten worden gemaakt door een basis ingrediënt (zoals melk, soja of haver) te combineren met speciale levende micro-organismen – dit zijn bacteriën, gisten en schimmels. We noemen dit ook wel eens probiotische culturen.
Door onderzoek wordt een ideale combinatie gemaakt tussen het basis ingrediënt en specifieke culturen zodat er een voedzaam gefermenteerd product ontstaan. Die fermentatieprocessen geven niet alleen smaak, maar dragen ook bij aan de diversiteit van ons microbioom – en daarmee aan onze algehele gezondheid.
Niet te streng, maar kleine veranderingen.
Plantaardige producten kunnen mooi worden aangeleerd door kleine aanpassingen van dierlijk naar plantaardig; een flexitarisch dieet. Geen alles-of-niets benadering, maar een gebalanceerde manier van eten waarin verrijkte plantaardige zuivel een belangrijke rol kan spelen.
Ruim 1 op de 3 mensen wereldwijd beschouwt zich als flexitariër: iemand die bewust minder dierlijke producten eet zonder deze volledig uit te sluiten. Dit eetpatroon:
verlaagt de ecologische voetafdruk (schade ons milieu)
ondersteunt onze gezondheid door darmgezondheid én aanvulling van voedingsstoffen waar grote tekorten onder zijn, zoals vezels
en maakt ruimte voor innovatieve producten zoals verrijkte plantaardige zuivel.
Vooral jongeren (18–24 jaar) kiezen regelmatig plantaardige zuivel – een groep die duidelijk gezondheid én duurzaamheid belangrijk vindt.
Dagelijks een klein verschil maken
Een eenvoudige gewoonte – dagelijks één verrijkte plantaardige drink of yoghurtalternatief – kan al bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. Denk aan Alpro Plantaardige variatie op kwark bij het ontbijt of een scheutje haver, amandel of kokosdrink in de koffie. Dat maakt de overstap laagdrempelig, zelfs voor wie gewend is aan traditionele dierlijke zuivel. Je darmen houden van variatie, hebben goede voedingsstoffen nodig en bloeien op door voldoende vezels.
Heb jij regelmatig last van onrustige darmen, een opgeblazen buik of een gekke stoelgang en wil jij hier verbetering in brengen? Met deze cursus van HappyLivingAcademy leer jij meer over jouw darmgezondheid en hoe je deze kunt bevorderen.