Het recept voor deze heerlijke kruidige preipastinaaksoep vind je in mijn boek Eet Beter voor je Maag en Darmen.
Prei-pastinaaksoep met kruidenmengsel en ansjovis
6
personen35
minutesIngrediënten
1 l 1 water
2 2 biologische groentebouillonblokjes (van de biologische supermarkt)
8 8 el olijfolie, om in te bakken
1 1 grote prei (à 300 g), in ringen
2 2 pastinaken (280 g), in stukken
1 1 zoete aardappel (à 200 g), in stukken
2 2 cm gemberwortel, geschild, fijngehakt
2 2 teentjes knoflook, gepeld, fijngehakt
versgemalen zwarte peper
20 g 20 verse bladpeterselie
1 1 blikje ansjovis
1 1 biologische citroen
extra vierge olijfolie
4 4 el zonnebloempitten
2 2 el wit sesamzaad
6 6 sneetjes zaden- en pittenbrood
Bereiding
- Breng het water aan de kook en voeg zodra het water kookt de bouillonblokjes toe.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de prei 4 minuten op laag vuur.
- Voeg de pastinaak en zoete aardappel toe en bak ze nog 8 minuten mee op middelhoog vuur. Roer af en toe.
- Doe de gember en knoflook in de pan en bak 3 minuten bakken mee. Roer af en toe.
- Voeg de bouillon toe; de groenten moeten net onder water staan. Kook de groenten 10-15 minuten, tot ze gaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper
- Hak ondertussen de peterselie fijn, snijd 6 ansjovisjes in fijne stukjes en rasp de citroen. Doe deze samen met 1½ eetlepel extra vierge olijfolie en 1 eetlepel citroensap in een kommetje. Roer goed door en zet apart.
- Rooster de zonnebloempitten en het sesamzaad in een droge koekenpan op laag vuur, tot ze goudbruin verkleuren. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Schenk de soep in kommen. Serveer met het peterseliemengsel, de geroosterde zaden en een plakje zaden- en pittenbrood per persoon. Garneer de soep tot slot met twee ansjovisjes per kom.
Recept Video
Prei-pastinaaksoep met kruidenmengsel en ansjovis
6
personen35
minutesIngrediënten
1 l 1 water
2 2 biologische groentebouillonblokjes (van de biologische supermarkt)
8 8 el olijfolie, om in te bakken
1 1 grote prei (à 300 g), in ringen
2 2 pastinaken (280 g), in stukken
1 1 zoete aardappel (à 200 g), in stukken
2 2 cm gemberwortel, geschild, fijngehakt
2 2 teentjes knoflook, gepeld, fijngehakt
versgemalen zwarte peper
20 g 20 verse bladpeterselie
1 1 blikje ansjovis
1 1 biologische citroen
extra vierge olijfolie
4 4 el zonnebloempitten
2 2 el wit sesamzaad
6 6 sneetjes zaden- en pittenbrood
Bereiding
- Breng het water aan de kook en voeg zodra het water kookt de bouillonblokjes toe.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de prei 4 minuten op laag vuur.
- Voeg de pastinaak en zoete aardappel toe en bak ze nog 8 minuten mee op middelhoog vuur. Roer af en toe.
- Doe de gember en knoflook in de pan en bak 3 minuten bakken mee. Roer af en toe.
- Voeg de bouillon toe; de groenten moeten net onder water staan. Kook de groenten 10-15 minuten, tot ze gaar zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met peper
- Hak ondertussen de peterselie fijn, snijd 6 ansjovisjes in fijne stukjes en rasp de citroen. Doe deze samen met 1½ eetlepel extra vierge olijfolie en 1 eetlepel citroensap in een kommetje. Roer goed door en zet apart.
- Rooster de zonnebloempitten en het sesamzaad in een droge koekenpan op laag vuur, tot ze goudbruin verkleuren. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Schenk de soep in kommen. Serveer met het peterseliemengsel, de geroosterde zaden en een plakje zaden- en pittenbrood per persoon. Garneer de soep tot slot met twee ansjovisjes per kom.