Tijdens de warme zomermaanden hebben we vaak minder zin in een warme maaltijd. Daar is deze salade uit het Eet Beter voor je maag & darmen boek een perfecte oplossing voor. Gezond, smaakvol én je zet hem in een handomdraai op tafel.
Salade van gegrilde groenten
Recept van Dokter Tamara
Gang Boeken, diner, Recepten
Aantal
2
personenVoorbereiding
10
minutesKooktijd
50
minutesIngrediënten
10 10 (medium) trostomaten
olijfolie, om te bakken
400 gr 400 flespompoen
1 1 aubergine
0,5 0,5 courgette
50 gr 50 ongebrande walnoten, geroosterd
75 gr 75 Parmezaanse kaas
50 gr 50 rucola
3 el 3 extra vierge olijfolie
0,5 0,5 onbespoten citroen, sap
handje verse basilicum
versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Halveer de tomaten, verwijder het kroontje en leg ze met het vruchtvlees naar boven op het bakpapier. Sprenkel er wat olijfolie overheen en rooster ze 30 minuten in de oven.
- Zet een grillpan op middelhoog vuur om voor te verwarmen.
- Snijd het bovenste gedeelte van de flespompoen en maak hiervan plakken van ongeveer ½ centimeter dik. Verwijder daarna pas de pitten en schil. Snijd de aubergine en courgette in plakken van ½ centimeter dik.
- Vet de grillpan in met olijfolie en bak de plakken pompoen en aubergine – in porties – aan beide kanten ongeveer 5 minuten tot er donkere grillstrepen ontstaan. Vet de pan tussendoor steeds in als je met een nieuwe portie begint.
- Gril de plakjes courgette iets korter, ongeveer 4 minuten per kant.
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur, tot ze goudbruin verkleuren. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Haal de punt van de Parmezaanse kaas langs een kaasschaaf voor mooie grote vlokken.
- Verdeel de rucola, gegrilde groenten en walnoten over twee borden en besprenkel ze met wat extra vierge olijfolie en citroensap. Garneer de salade met de Parmezaanse kaas en wat blaadjes basilicum. Breng op smaak met peper.
Voedingswaarde
2 maaltijden totaal
- Per persoonCalorieën697
- % per dag *
- Totaal vet
52g
80%
- Totaal koolhydraten
24.5g
8%
- Vezels 12.7g 48%
- Eiwit 25.9g 50%
* Het % per dag geeft het gemiddelde aan volgens de standaard richtlijnen.