We weten allemaal dat gezond eten goed is voor ons, maar de voordelen van gezonde voeding gaan veel verder dan je misschien denkt. Sterker nog, voeding kan een grote rol spelen in het ontwikkelen of in stand houden van ziektes.
Eet jezelf gezond
Het RIVM heeft berekend dat ongezonde voeding in Nederland jaarlijks leidt tot tienduizenden ziektegevallen en ruim tienduizend doden (Van Kreijl en Knaap 2004). Die zouden dus voorkomen kunnen worden als we gezonder eten! Een gezond voedingspatroon verkleint namelijk de kans op ziekten.
Niet alleen kan een gezond eetpatroon de kans op ziekten verkleinen, ook kan voeding verschillende ziekten voorkomen of uitstellen. Zo kan gezonde voeding bijvoorbeeld de kans verkleinen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose.
Ongezonde voeding verhoogt de ziektelast
De mate waarin gezondheidsverlies in een samenleving wordt veroorzaakt door ziekten, wordt ziektelast genoemd. Deze hoeveelheid bestaat uit twee aspecten: jaren verloren door vroegtijdige sterfte en jaren geleefd met een ziekte. Deze ziektelast wordt uitgedrukt in DALY (Disability-Adjusted Life-Years). Zo draagt bijvoorbeeld overgewicht voor 5,2% bij aan de ziektelast, een hoog cholesterolgehalte 1,6%, te veel zout 1,9%, te weinig vis 1,5% te weinig fruit 1,8%, te weinig groente 0,5% en te veel verzadigd vet 0,3%. Je voedingspatroon heeft dus een enorme impact in de ziektelast. Reden genoeg dus om je voedingspatroon om te gooien.
Gooi je voedingspatroon om
Maar, wat moet je dan precies eten om gezond te worden of te blijven? Een gezonde maaltijd bestaat uit minstens alle onderstaande elementen:
1. Brandstoffen
Om goed te kunnen functioneren, heeft je lichaam brandstoffen nodig. Deze geven je energie en zorgen ervoor dat je lichaam en hersenen goed blijven werken. Hierbij kun je denken aan fruit, brood, aardappelen en peulvruchten.
2. Bouwstoffen
Bouwstoffen zijn eiwitten die je lichaam nodig heeft om celvernieuwing te blijven stimuleren. Hiervoor zijn met name ei, vis, zuivel, noten en peulvruchten van belang.
3. Beschermende stoffen
Als de basis eenmaal goed staat, is het nog belangrijk om beschermende stoffen binnen te krijgen tijdens maaltijden. Deze worden ook wel vitamines of mineralen genoemd en zorgen ervoor dat je lichaam gezond blijft bij invloeden van buitenaf, zoals een griepje of bijvoorbeeld vermoeidheid. Deze beschermende stoffen kun je bijvoorbeeld halen uit groenten en fruit (vitamine C) of olie (vitamine E).
Check dus vooral tijdens het samenstellen van je dag of weekmenu of je bovenstaande punten af kunt vinken zodat je zeker weet dat je goed zit.
12 reacties
Onze warme maaltijd dagelijks bestaat momenteel uit de volgende groenten :broccoli, bloemkool, boerenkool, worteltjes, boontjes, paprika, tomaten,uien, paddestoelen met vegetarisch vlees ca. 500 gram p.p. roerbakken in olijfolie, zodat we veel gezonde stoffen van verschillende groenten in een maaltijd binnen krijgen zonder zetmeel producten als aardappelen, pasta, rijst. Magere yoghert met blauwe bessen, muesli,noten,vruchten als nagerecht en verder fruit. Volkorenbrood met magere kaas, pindakaas, wilde zalm voor de andere maaltijden en geen vlees(producten)
Dag Andre,
Dank je wel voor je berichtje: wat ben je goed bezig. Probeer lekker te blijven afwisselen en vergeet niet: geniet ervan 🙂
Groet,
Tamara
Elke morgen staat Griekse yoghurt met noten en fruit op het menu, als lunch een salade of koolhydraatarme crackers met pindakaas, kaas oid en zoveel mogelijk avonden een gezonde maaltijd met vlees/vis, veel groenten en aardappels of een pasta met zelfgemaakte groentesaus.
Klink lekker, Karin!
Hallo
Ik maak graag gebruik vd Eetmeter vh Voedingscentrum…waarin voor mij, naast de goede verhouding van macro nutriënten, één van de belangrijkste checkpunten de zout/natrium consumptie is. En daarnaast ook de berekende vitamines, mineralen en spoorelementen. Als getransplanteerd nierpatiënte merk dat eendisbalans daarin mijn dagelijks leven negatief beïnvloedt (extreem haaruitval, slechte huid en zelfs infecties, slechte wondgenezing, vermoeiheid en achteruitgang conditie bij niet sporten). Gezonde voeding is voor mij van ‘een goed leven’ belang
Ik vind het zo jammer dat ongezond eten zoveel goedkoper is dan gezond eten. Hier zou de overheid iets aan moeten doen. En er zouden regels moeten komen voor supermarkten om mensen minder te verleiden tot slecht eten. Daarnaast maak ik ook gebruik van de eetmeter en ik ben geschrokken van het aantal kcal in drinken en processed food. Wij drinken tegenwoordig liters thee.
Schrikken hè, van al het bewerkte eten dat in de supermarkt ligt. Gelukkig komen er steeds meer gezondere producten, maar scherp blijven en de verpakkingen lezen is en blijft (helaas) nog een tip die ik graag aan iedereen mee geef.
Geniet van je dag!
Groet,
Tamara
Vanwege huidkanker (melanoom) ben ik al 25 jaar bezig met voeding als medicijn. Gezonde voeding wordt schaars in Nederland. Verlies aan vitamines en mineralen door de huidige kweekwijze zorgen ervoor dat onze voeding arm is en er allerlei chemische toevoegingen worden aangebracht. Gelukkig heb ik een manier gevonden om, niet met geissoleerde vitamines, maar met een suppletie van biologisch gekweekte, zongerijpte groente en fruit, mijn dagelijkse voeding aan te vullen. Hiermee verhoog ik mijn immuunsysteem, ben al jaren niet meer ziek geweest en neem geen griepprik.
Wat fijn om te lezen, Ad, dat je een manier hebt gevonden die voor jou werkt!
Groet,
Tamara
Idd. Tamara, dagelijks 30 verschillende soorten biologisch gekweekte groente, fruit en bessen, maar dan in capsulevorm. Puur natuur en 30 wetenschappelijk, onafhankelijke, gepubliceerde onderzoeken afgelopen jaren.
Goede morgen dokterTamara .
S’ochtends neem ik een sneetje grof. Volkoren brood met een ei
Om 11:00 een appel
Om 02:00 een appel
En om 17:00 een kilo groenten met veel bonen en een heel kleinstukje vis
Maar om 22:00 nog een snee brood met dik pure hagelslag cliënt
Liefs van Diana ?
mmmm… heerlijk!
Groet,
Tamara