7 tips om (de gevreesde) vakantiekilo’s te voorkomen

vakantiekilo's voorkomenTijdens je vakantie kan het soms lastiger zijn om gezonde keuzes te maken. Je wilt genieten van al het lekkere eten en drinken, maar niet te veel aankomen. Ik geef je graag mijn beste tips om ook tijdens de vakantie gezondere keuzes te (kunnen) maken. 

Zo zit je ook tijdens en na je vakantie lekker in je vel én ben je hopelijk extra ontspannen na de vakantie!


 1. Probeer je normale ritme van thuis aan te houden. Eet drie keer per dag en voorkom dat je veel meer eet dan gewoonlijk. Neem niet een te grote portie als je uiteten gaat en stop als je voelt dat je vol zit.
 2. Sla geen maaltijd over! Zo heb je tussendoor of de maaltijd daarna alleen maar meer trek en ga je snel te veel of verkeerde dingen eten.
 3. Blijf, ook tijdens vakantie, lekker in beweging en ga bijvoorbeeld zwemmen, fietsen, wandelen of tennissen. Een ochtendwandeling door de bergen, langs het strand of struinen door een nieuwe stad is natuurlijk geweldig!
 4. Drink genoeg water en laat de frisdranken en alcohol zo veel mogelijk staan.
 5. Ga je op vakantie veel activiteiten doen zoals tochten en uitstapjes? Soms heb je dan behoefte aan een extra tussendoortje. Bereid deze dan goed voor en neem gezonde tussendoortjes mee zoals nootjes, fruit of snackgroenten en een flesje water voor onderweg. Zo voorkom je (zoete) trek en het kopen van bijvoorbeeld een koek, limonade of reep chocolade.
 6. Houd de extraatjes bijzonder en eet bijvoorbeeld alleen een stukje taart, koek of chips als je er écht zin in hebt. Zo ga je snacken niet verbinden aan ‘niet-bijzondere’ of standaard momenten en kun je thuis sneller weer over op je normale eetpatroon. Eet bewust en langzaam en geniet van elke hap die je neemt.
 7. Wees niet te streng – niets moet of is verboden – je bent op vakantie om te genieten en ontspannen!Goed in je vel met het Online Leefstijlprogramma

Afvallen tijdens de vakantie is voor jou misschien niet mogelijk en hoeft ook niet. Op gewicht blijven is wel heel fijn! Zorg ervoor dat je jouw doel helder hebt en volg bovenstaande tips om je doel te behalen. Thuis kun je jouw normale ritme weer oppakken.


Wist je dat een gezonde leefstijl veel meer is dan gezond eten? Ik leg het je graag uit tijdens mijn Online Leefstijlprogramma waarin ik je in 10 weken alles leer over voeding, slaap, zingeving, ontspanning, beweging en verbinding. Aanmelden kan via: https://doktertamara.nl/leefstijlprogramma/

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

2 reacties

 1. Ik heb me zojuist aangemeld.
  Heb er zin in.
  Ben al gestart met gezondere eetwijze.
  Maar kan altijd meer info en tips gebruiken.
  Ben heel benieuwd.

  Groetjes Anita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *