Obesitasmedicatie: Welk medicijn past bij jou?

Je leefstijl goed onder de loep nemen en eventueel aanpassen is altijd de eerste stap richting gewichtsverlies. Lukt dit niet of spelen er ook andere factoren mee, dan kan medicatie hier een mooie toevoeging op zijn. Er zijn tegenwoordig verschillende medicijnen beschikbaar die mensen met obesitas kunnen helpen bij het verliezen van gewicht. Maar hoe weet je welk medicijn het beste bij jou past?

 

Elk medicijn werkt op een andere manier en heeft verschillende effecten en bijwerkingen. In dit artikel bespreken we de meest voorgeschreven medicijnen tegen obesitas. Bespreek altijd samen met je arts wat voor jou de beste optie zou kunnen zijn.

 

Orlistat (Xenical/Alli): de vetblokker

Orlistat is een veel gebruikt medicijn tegen obesitas dat werkt door de opname van vet in je darmen te blokkeren. Hierdoor neemt je lichaam het vet niet op en krijg je dus minder calorieën binnen uit een maaltijd.

 

Voor wie is het geschikt?

Orlistat wordt meestal voorgeschreven aan mensen met een BMI van 30 of hoger, of aan mensen met een BMI van 28 of hoger met bijkomende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of diabetes type 2.

 

Bijwerkingen

Bij het gebruiken van dit medicijn kan je maagproblemen, hoofdpijn, griep of verkoudheid krijgen. Soms komen ook gebitsproblemen voor.

 

 

Liraglutide (Saxenda): de eetlustremmer

Liraglutide is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, maar het blijkt ook effectief te zijn bij gewichtsverlies. Dit medicijn vermindert de eetlust en vergroot het gevoel van verzadiging, wat helpt om minder te eten.

 

Voor wie is het geschikt?

Liraglutide is een goede optie wanneer je moeite hebt de eetlust onder controle te krijgen. Het wordt vaak voorgeschreven aan mensen met een BMI van 30 of hoger, of een BMI van 27 of hoger met bijkomende aandoeningen.

 

Bijwerkingen

Bij dit medicijn komen regelmatig maagklachten zoals misselijkheid of braken voor. Minder vaak komen klachten zoals hoofdpijn, wazig zien, lage bloedsuikerspiegel of een droge mond ook voor.

 

 

Phentermine/Topiramaat (Qsymia): de krachtige combinatie

Qsymia combineert phentermine, een eetlustremmer, met topiramaat, een medicijn dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de behandeling van epilepsie. Deze combinatie helpt niet alleen om minder te eten, maar kan ook je stofwisseling verhogen.

 

Voor wie is het geschikt?

Qsymia wordt meestal voorgeschreven aan mensen met een BMI van 30 of hoger, of aan mensen met een BMI van 27 of hoger met bijkomende gezondheidsproblemen.

 

Bijwerkingen

Deze medicatie brengt wel wat bijwerkingen met zich mee zoals een tintelend gevoel in handen en voeten, duizeligheid, hartkloppingen, veranderde smaak, slapeloosheid en obstipatie. Het medicijn kan ook voor stemmingswisselingen zorgen en is niet geschikt voor mensen die hier gevoelig voor zijn.

 

 

Rybelsus: de nieuwe speler

Rybelsus is een nieuwer medicijn dat als tablet wordt ingenomen, dit in tegenstelling tot vergelijkbare medicijnen zoals Ozempic, die via injectie worden toegediend. Het vermindert de eetlust, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

 

Voor wie is het geschikt?

Rybelsus kan een goede keuze zijn wanneer je liever een pil neemt dan een injectie krijgt. Het is vooral geschikt voor mensen met obesitas die ook diabetes type 2 hebben of voor mensen die hun eetlust niet goed onder controle kunnen krijgen met alleen dieet en lichaamsbeweging.

 

Bijwerkingen

Bij dit medicijn komt regelmatig misselijkheid, verstopping of diarree, hoofdpijn en vermoeidheid bij kijken. Klachten die minder vaak voorkomen, maar wat wel kan gebeuren zijn bijvoorbeeld galstenen, minder zicht, haaruitval, duizeligheid, veranderde smaak en huiduitslag.

 

 

Hoe kies je het juiste medicijn?

Het kiezen van het juiste medicijn hangt af van verschillende factoren, zoals je algemene gezondheid, je gewichtsverliesdoelen, en hoe goed je reageert op eerdere behandelingen. Jouw arts kan helpen om de voor- en nadelen van elk medicijn af te wegen en samen kun je beslissen welk medicijn zou passen. Zo kan een plan worden opgesteld dat past bij jouw gezondheid, behoeften, doelen en leefstijl.

 

 

Conclusie: Op maat gemaakt gewichtsverlies

Obesitasmedicatie kan een effectief hulpmiddel zijn bij gewichtsverlies, maar de sleutel is om het juiste medicijn te vinden dat past bij jouw situatie. Door samen met je arts te kijken naar je persoonlijke omstandigheden en doelen, kun je een weloverwogen keuze maken die je helpt om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen. Vergeet niet dat medicatie slechts één onderdeel is van een bredere aanpak, waarbij leefstijlveranderingen de eerste stap zijn!

 

Wil je eerst aan je leefstijl werken voordat je medicatie overweegt? Bekijk dan mijn stappenplan! Ik leg hierin uit welke eerste stappen je kunt nemen vóórdat je eventueel met medicatie begint. Heb je alle stappen al doorlopen? Lees dan mijn blog over bijwerkingen, zodat je goed voorbereid bent op het gebruik van medicatie.

 

Wil je serieus aan je leefstijl werken? Schrijf je dan in voor mijn Online Leefstijlprogramma! Heb je dit programma al gevolgd en ben je klaar voor de volgende stap? Dan is het Succesvol Afvallen-programma misschien iets voor jou. Hierin krijg je de handvatten om blijvend van die kilo’s af te komen.

Meer artikelen

Eén reactie

  1. Beste Tamara,

    Zo uitgebreid gelezen over de juiste obesitasmedicatie. Ik denk dat mijn huisarts bij lange na niet
    weet hoe het e.e.a. werkt.
    Ik ben 77 jaar, BMI 52
    Mijn achtergrond: 34 jaar als verpleegkundige gewerkt.
    Ik heb uw leefstijlprogramma helemaal gevolgd.
    Ben in januari dit jaar begonnen met Rybelsus tabletten.
    Bewegen kan ik slecht, door mijn spierziekte, krijg daarvoor medicijnen die dik maken.

    IK BEN NIET AFGEVALLEN.
    Ben al dat water en crackers, verse groenten, zo zat.
    Maar hoe kan dat nou gebeuren?
    Kijk ieder uur wat ik weer mag eten.

    Vlgs mijn huisarts kan ik nu niet op injectie over gaan want:
    1 e injecties zijn niet voorradig
    2 e als Rybelsus niet helpt, zullen de injecties ook niet helpen.
    Ik moet mij erbij neerleggen, maar vrolijker word ik er niet van.

    Wat zegt u daar nu van ?

    Vriendelijke groetjes
    Mevr. V. Jasperse

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *