Beweging doet een veel goeds voor je lijf én je humeur. Vandaar dat steeds meer artsen pleiten voor bewegen in plaats van medicijnen. Logisch ook, want als je goed beweegt zitten er, in tegenstelling tot medicijnen, geen negatieve bijwerkingen aan. Het blijkt zelfs dat bewegen in sommige gevallen dezelfde of zelfs een betere werking heeft dan bepaalde medicatie, mede doordat het op verschillende fronten tegelijk verbetering kan laten zien. Maar, wat zijn die voordelen van voldoende bewegen dan precies? Hieronder lees je een greep uit de bewezen positieve effecten van beweging op een rij.
Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je…
- Fit, krachtig en soepel wordt;
- Beschermd bent tegen cognitieve achteruitgang en het verbetert onze cognitieve vermogens, zoals leren, onthouden en complex denken te verbeteren;
- Minder depressieve, angstige symptomen en gevoelens van stress ervaart;
- 13 procent minder, in vergelijking met weinig beweging, kans loopt op borstkanker en 16 procent minder op dikke-darmkanker;
- Minder risico op het krijgen van diabetes type 2 en overgewicht hebt;
- Wanneer je suikerziekte (diabetes type 2) hebt de kant hebt dat je op termijn geen medicijnen meer hoeft te gebruiken;
- Cholesterol verlaagd wordt waardoor je geen cholesterolverlagende middelen hoeft te slikken;
- Wanneer je artroseklachten (pijn en stijfheid in je gewrichten) hebt door gedoseerd en verstandig te bewegen de hoeveelheid klachten kunt verminderen.
Maar, wanneer kun je dan spreken van ‘voldoende’ bewegen?
De voordelen van voldoende bewegen zijn duidelijk, maar wanneer beweeg je dan ‘genoeg’ om écht de voordelen ervan te ervaren? Volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is het de bedoeling dat we wekelijks minimaal 2,5 uur bewegen. Dat doe je dan matig intensief of intensief, wat inhoudt dat je hartslag omhoog gaat en je ademhaling sneller wordt. Het is het beste als je die 150 minuten verspreidt over de week.
De 2,5 uur beweging goed besteden
Naast de 2,5 uur beweging raadt de richtlijn ons aan om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Zoals buikspieroefeningen, gewichtjes heffen en/of je opdrukken. Botversterking bereik je door iets te doen waarbij er druk op je botten komt, het liefst zelfs kleine schokjes. Oefeningen waarbij je staat (kniebuigingen, touwtjespringen) hebben dit effect. Traplopen en rennen horen daar ook bij. Spieren zijn niet alleen belangrijk omdat ze je kracht en balans geven, ze doen ook wat met je calorieverbruik. Spieren in rust verbruiken meer energie dan vet. Oftewel: als je meer spieren hebt, verbrand je meer calorieën als je stilzit. Vijftigplussers wordt ook aangeraden om balans- oefeningen te doen. Bijvoorbeeld kniebuigingen op één been of yoga.
Wanneer je je houdt aan de 2,5 uur (matig) intensief bewegen en je deze vult met bovenstaande oefeningen zal je vaak al snel de positieve effecten ervan merken! Heb je meer tips nodig om een gezonde levensstijl na te streven dat past binnen jouw leven? In mijn Online Leefstijlprogramma geef ik je mijn beste adviezen om gezond en gelukkig te leven.
Liefs,
9 reacties
Goede morgen ik heb last van een heup,en pijn in de liezen. Kan ik dat trap lopen wel doen???? Groetjes Carla.
Hoi Carla,
Dat kan je het beste zelf gaan ervaren. Rustig opbouwen kan je helpen.
Mocht het niet lukken, geen probleem, probeer eens één van de andere krachtoefeningen.
Fijne dag!
Groet,
Tamara
Ik heb een tekorte achillespees en hielspoor dus kan niet veel bewegen dat vind ik jammer
Mijn ervaring als 77 jarige is , dat men minstens een uur per dag moet bewegen op vooral de crosstrainer, die men op verschillende standen kan zetten, waarbij men het hele lichaam beweegt en de hartslag in rust verlaagd wordt ,zodat het hart minder snel slijt.
Dankje voor het delen van jouw ervaring Andre.
Groet,
Tamara
Ik vind het jammer dat ik niet sporten kan 2xnieuwe zelfde knie vervangen ben blij dat ik nog een beetje lopen kan
Nou is een lijf wat uit lijf en geest bestaat een heel biochemisch geheel. Is het ene niet wat goed werkt heeft invloed op het andere. Een genetische stoornis (zo noem ik het maar) klinisch genetisch gediagnostiseerd in Nijmegen met HNPP/hoort onder de HMSN groep wat pas in 2000 als diagnose op papier kwam. enz beperkt mij en toch oefen wat kan
.
Ik heb al jaren last van hielspoor in mijn rechtervoet. Daarvoor heb ik nu een zooltje in mijn schoon. Maar als ik op mijn slipperjes loop, dan gaat er geen zooltje in. Dan krijg ik na een poosje toch weer pijn. Ik denk dat ik hier nooit meer vanaf kom Tamara? Wel sport ik nog 3x in de week in Zwijndrecht: fitness en krachttraining.
Wat vervelend dat je al zo lang klachten hebt. Hielspoor kan langdurig klachten geven. Er zijn zeker adviezen om zelf mee aan de slag te gaan zoals: rekoefeningen van de voet en kuit, (zware) belasting beperken, goed opwarmen alvorens te gaan sporten, de hiel koelen en goed dempende schoenen of zooltjes gebruiken. Er bestaan ook gelsokjes die ook in een slipper gebruikt kunnen worden. (opnieuw) Advies inwinnen bij de huisarts of een fysiotherapeut voor persoonlijke behandeling zou ik zeker aanraden. Inmiddels zijn er ook klinieken die zich specialiseren in hielspoor.