Medicijnen kunnen een belangrijke steun zijn op weg naar een gezonder gewicht, maar net als bij andere medicijnen kunnen er bijwerkingen zijn. Wat kun je verwachten als je begint met obesitasmedicatie? En hoe ga je om met die bijwerkingen zonder je doelen uit het oog te verliezen? In deze blog lees je meer over de meest voorkomende bijwerkingen en hoe je ze kunt verminderen.
Misselijkheid en maag-darmklachten
Veelgebruikte medicijnen zoals Orlistat en Rybelsus kunnen misselijkheid en maag-darmklachten veroorzaken. Deze klachten ontstaan vaak omdat deze medicijnen invloed hebben op je spijsvertering. Orlistat blokkeert bijvoorbeeld de opname van vet, wat kan leiden tot vettige ontlasting en winderigheid.
Wat kun je doen?
Bij maag-darmklachten kan het helpen om je vetinname te verminderen en kleinere maaltijden te eten. Drink voldoende water om je spijsvertering te ondersteunen en vermijd voedingsmiddelen die je klachten kunnen verergeren, zoals gefrituurd voedsel.
Vermoeidheid en duizeligheid
Medicijnen zoals Liraglutide (Saxenda) kunnen in de beginfase van de behandeling soms vermoeidheid of duizeligheid veroorzaken. Dit komt doordat je lichaam moet wennen aan veranderingen in je bloedsuikerspiegel en stofwisseling.
Wat kun je doen?
Zorg voor voldoende rust en geef je lichaam de tijd om aan het medicijn te wennen. Als de duizeligheid aanhoudt, bespreek dit dan met je arts. Het kan nodig zijn om de dosering aan te passen of het medicijn op een ander moment van de dag in te nemen.
Hoofdpijn en droge mond
Medicijnen zoals Phentermine/Topiramaat (Qsymia) kunnen leiden tot hoofdpijn en een droge mond. Hoewel deze bijwerkingen vervelend zijn, zijn ze meestal tijdelijk.
Wat kun je doen?
Blijf goed gehydrateerd door voldoende water te drinken. Voor hoofdpijn kun je eventueel een pijnstiller nemen, maar overleg dit altijd eerst met je arts. Bij een droge mond kan het gebruik van suikervrije kauwgom of mondspray verlichting bieden.
Sociale impact van medicatiegebruik
Naast fysieke veranderingen kan medicatiegebruik ook invloed hebben op je sociale leven. Als je bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen, kun je minder zin hebben in sociale activiteiten zoals feestjes, visite of uit eten. Het is goed om hierover te praten met je vrienden en familie, zodat zij weten wat er speelt en je hierbij het steuntje in de rug kunnen geven.
Wanneer moet je contact opnemen met je arts?
Sommige bijwerkingen kunnen ernstiger zijn en vragen om medisch advies. Als je last krijgt van ernstige buikpijn, ademhalingsproblemen of hartkloppingen, neem dan direct contact op met je arts. Het is belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden en niet te aarzelen om hulp te vragen als je je zorgen maakt.
Conclusie: Samen op weg naar een gezonder gewicht
Medicijnen tegen obesitas kunnen een belangrijke steun zijn in je strijd tegen overgewicht, maar ze brengen ook veranderingen in je leven met zich mee. Door goed te luisteren naar je lichaam, je routine aan te passen, en open te communiceren met je arts en je omgeving, kun je deze veranderingen beter de baas blijven. Het vinden van de juiste balans tussen medicatie, leefstijl en sociale steun is belangrijk voor een succesvol resultaat op de lange termijn.
Medicatie is bij voorkeur niet een eerste stap. Wil je eerst proberen je gewicht te verminderen met een gezondere leefstijl? Lees dan mijn stappenplan blog! Ik leg je uit wat je kunt doen voordat je eventueel met medicatie begint.
Weet jij al zeker dat je aan de slag wilt met jouw leefstijl maar weet je niet hoe? Dan is mijn Online leefstijlprogramma iets voor jou! Ik help je graag stap voor stap jouw leefstijl aan te passen om gezondheidsklachten en het gebruik van medicatie te voorkomen