De overeenkomsten tussen de visie van Ernst Kuipers en mijn Online Leefstijlprogramma

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het nieuwe jaar zijn we gestart met een nieuw kabinet. Een nieuwe groep mensen neemt onder andere de strijd tegen het Corona virus over. Maar, wie zijn nu de mensen die dit nieuwe kabinet vormen? Mijn team en ik zijn op onderzoek uitgegaan en hebben uitgezocht in hoeverre het nieuwe kabinet een gezonde leefstijl belangrijk vindt en in de agenda heeft staan. Allereerst bij Ernst Kuipers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een nieuwe Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Een van de meest opvallende nieuwe ministers is Ernst Kuipers. De voormalig bestuursvoorzitter van het Erasmus MC is geen onbekend gezicht. We leerden hem kennen als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, waarin hij in nauw contact stond met Mark Rutte en Hugo de Jonge, van wie hij nu het stokje heeft overgenomen. Destijds was hij al vaak te zien op televisie en online, waar hij zijn gedachten over de noodsituatie in ons land uitsprak.

De man die de sportscholen van het slot haalde

Nog bekender werd hij, toen naar buiten kwam dat Kuipers de interne sportschool voor zorgpersoneel van het Erasmus MC openhield. De minister sprak zich uit over het belang van sport in tijden van crisis en verdedigde de sportschool. Hij benadrukte dat het onmiskenbaar is dat sporten van groot belang is. “Het werkt preventief, het is een uitlaatklep,” aldus de minister. Niet lang na zijn aantreden konden sportscholen en -verenigingen ook weer hun deuren openen.

Beweging is van levensbelang

Beweging is ook een van mijn pijlers in mijn Online Leefstijlprogramma. Het belang van voldoende beweging voor een gezonde leefstijl is enorm. Een actieve leefstijl kan er namelijk voor zorgen dat je minder of geen medicijnen nodig hebt bij bepaalde aandoeningen, minder kans loopt om ziektes en aandoeningen te krijgen en als je wel een ziekte of aandoening hebt kun je de symptomen ervan verlichten. Heel veel positieve effecten dus! Zo ook in het geval van een pandemie.

Het kabinet aan zet

En ook dat beaamt Minister Kuipers. Dat hij het belang van een gezonde leefstijl inzag, bleek toen hij in november 2021 een brief ondertekende aan de toenmalige ministers Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport, Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn Sport en toenmalige staatssecretaris Paul Blokhuis.

In deze aanmoedigingsbrief werden de toenmalige ministers met de neus op de feiten gedrukt over waarom het in deze coronatijd zo ontzettend belangrijk is om een gezonde leefstijl aan te houden. Evenals dat het de taak van het kabinet is om dit belang breed te communiceren.

In de brief werd onder andere benadrukt dat overgewicht via diverse wegen leidt tot een ernstiger beloop van een COVID-19 besmetting, onder meer door een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem. Overgewicht en met name een verstoord immuunsysteem, dat hier vaak mee gepaard gaat, is op korte termijn te beïnvloeden door het navolgen van een gezonde leefstijl.

Minder vetmassa verbetert het immuunsysteem

Een paar procent in vetmassa kwijtraken kan er bij mensen met overgewicht al voor zorgen dat het immuunsysteem op meerdere fronten beter gaat werken. Ook een gezonde leefstijl in het algemeen, waar ik me met mijn Online Leefstijl Programma dagelijks voor inzet, versterkt het immuunsysteem.

Het is dan ook niet voor niets dat ik het belang van gezonde voeding en voldoende slaap, beweging en ontspanning vaak benadruk. Daarom ben ik enthousiast over de brief die in november is geschreven.

Een gezond leefstijl als wapen tegen een pandemie

Samen met andere gezondheidszorgprofessionals, pleitte Ernst Kuipers voor een publiekscampagne waarin mensen werden geïnformeerd over de noodzaak van een gezonde leefstijl. Hierin zou duidelijk moeten worden dat door gezonder te eten, goed te slapen, meer te bewegen en voldoende te ontspannen iedereen al binnen enkele weken zijn of haar immuunsysteem kan versterken. Een goed wapen in de strijd tegen een pandemie zoals corona.

Betrouwbare informatie gericht op leefstijl

In de campagne moeten mensen geadviseerd worden om zichzelf beter te wapenen tegen het virus door zichzelf een gezonde leefstijl aan te meten en daarmee hun immuunsysteem te versterken.  Zowel mensen met als zonder overgewicht, want iedereen heeft natuurlijk baat bij een goedwerkend immuunsysteem.

Daarnaast helpt een gezonde leefstijl ook bij het verminderen van vele andere aandoeningen, waarmee de belasting voor de non-COVID zorg in de ziekenhuizen ook afneemt.
Hierbij is het van groot belang dat informatie betrouwbaar is en op een laagdrempelige manier wordt gecommuniceerd, zodat een gezonde leefstijl voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk wordt.

Fysieke gezondheid leidt tot mentale gezondheid

Een gezonde leefstijl heeft niet alleen lichamelijk een goede invloed, maar heeft ook bewezen positieve effecten op je mentale gezondheid. Een ontzettend belangrijk aspect tijdens deze pandemie, als je het mij vraagt. Ik ben ervan overtuigd dat een gezonde geest in een gezond lijf dé manier is om deze periode door te komen en dat is alleen haalbaar met een gezonde leefstijl. Hierbij zijn verbinding en zingeving van groot belang voor de gehele samenleven.

Hoog tijd voor een frisse blik in het kabinet

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport<br /> Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Het feit dat Ernst Kuipers zich als kersverse minister uitspreekt en het belang van een gezonde leefstijl meermaals heeft benadrukt, maakt dat ik met veel enthousiasme naar het ministerschap van Ernst Kuipers uitkijk.

Ik hoop dat hij zijn frisse blik en moed om zijn mening uit te spreken nog vaak zal inzetten gedurende zijn ministerschap. Want, ministers die het volk stimuleren om een gezonde leefstijl na te streven, voorzien van juiste informatie, in kleine stapjes en op basis van eigen keuzes, kunnen we maar wat goed gebruiken in deze tijd!

Vond je dit een interessante blog? Lees ook het artikel over minister Maarten van Ooijen en minister Conny Helder.

Meer artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *