8 tips om je zelfbeeld te verbeteren

Heb jij wel eens last van negatieve gedachten en denk je soms dat je niet goed genoeg bent of geen talenten hebt? Ben je erg kritisch op jezelf en vind je andere altijd leuker, knapper of slimmer dan jij? Er bestaat een kans dat je een negatief zelfbeeld hebt. Volg deze 8 tips om jouw zelfbeeld te verbeteren!

Wat is zelfbeeld?

Je zelfbeeld is hoe jij jezelf ziet. Het zijn gedachten die je over jezelf hebt verzameld. Je zelfbeeld heeft invloed op je leven. Heb je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, dan zie je dingen die bij jouw overtuiging passen. Bijvoorbeeld wanneer een vriendin een afspraak afzegt, denk je: dit ligt aan mij, ze vindt me niet meer aardig of heeft geen zin om mij te zien. Je focust je op negatieve overtuigingen en vervormt zo eigenlijk de werkelijkheid.

8 tips om jouw zelfbeeld te verbeteren

Doorbreek de negatieve vicieuze cirkel en bouw een positiever zelfbeeld op met deze 8 tips:

 1. Wees je bewust van jouw negatieve zelfbeeld en herken de negatieve gedachten. Voel eens wat het met jou en je leven doet. Tip: schrijf het op en vraag jezelf eens af hoe het zou zijn als je deze negatieve gedachten omzet in positieve gedachten. Hoe zou het je leven veranderen?

 2. Neem je eigen gedachten niet te serieus en kijk er objectief naar. Het zijn namelijk geen feiten, maar ‘verhalen’ die je zelf hebt bedacht

 3. Luister beter naar jezelf en je intuïtie. Maak keuzes die bij jou passen en onderzoek wat jij wil. Luister niet naar de wereld, maar luister naar jezelf!

 4. Stel doelen voor jezelf. Wie wil je zijn en waar wil je naartoe?

 5. Zoek aansluiting met je lichaam. Ga sporten, doe ademhalingsoefeningen of maak een wandeling en sluit je af van de wereld. Even de volle focus op jezelf en hoe jij je voelt!

 6. Creëer positieve gewoonten en zoek naar gedrag dat ervoor zorgt dat je bent/wordt wie je wil zijn. Ga bijvoorbeeld elke dag een stukje wandelen of maak een afspraak met jezelf dat je dagelijks gezond kookt

 7. Onderneem elke dag iets nieuws. Hoe meer uitdagingen je aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Al het nieuwe is spannend, maar als je het eenmaal hebt gedaan is het telkens weer een overwinning!

 8. Accepteer een compliment. Hoe reageer jij op complimenten? Lach jij ze weg of geeft het je een ongemakkelijk gevoel? Zeg gewoon eens ‘bedankt’ en neem het compliment serieus. Het wordt je niet voor niets gegeven!


Een laatste reminder: wees niet te streng voor jezelf. Het leven is één grote uitdaging en negatieve gedachten kunnen altijd een keer de kop opsteken. Zorg ervoor dat je er niet in blijft hangen en probeer de gedachten om te denken naar iets positiefs!

Meer artikelen

3 reacties

 1. Daar staan mooie dingen tussen, die ik nog (meer) toe kan passen.
  Een aanvulling uit een Engels artikel dat ik eens las: Zelfbeeld bestaat uit selfworth en selfesteem. Selfesteem gaat dan meer over bewust zijn van en waarderen van wat je weet en kunt.
  Selfworth gaat er veel meer over dat je er als mens mag zijn, wat je ook doet.
  Voor mij was dit onderscheid wel een eye-opener en heel herkenbaar. Mijn selfesteem zit wel goed, maar aan mijn selfworth kan ik nog wel werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *