Last van stress en een negatieve stemming? Probeer Shinrin-Yoku dan eens!

Shinrin-Yoku

Ken jij Shinrin-yoku al? Het klinkt misschien als iets heel ingewikkelds, maar bij deze Japanse vorm van meditatie dompel je je onder in het bos. Shinrin-yoku betekent dan ook letterlijk ‘baden in het bos’. Maar waar is dit eigenlijk goed voor en hoe doe je het? Daar vertel ik je graag meer over.

 

Shinrin-yoku is eigenlijk al ontstaan in de jaren ’80, maar Japanse onderzoekers ontdekten pas veel later de positieve effecten ervan op lichaam en geest. Inmiddels verovert deze bijzondere vorm van meditatie de wereld en doen steeds meer mensen wereldwijd aan ‘bos baden’.

 

Hoe doe je het?

Tijdens Shinrin-yoku neem je de tijd om te wandelen door het bos op een rustig tempo, zonder specifiek doel of bestemming. Het gaat erom dat je geniet van het moment en je concentreert op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt terwijl je door het bos loopt.

Je kunt bijvoorbeeld de verschillende bomen en planten aandachtig bekijken, luisteren naar het geluid van de vogels en rivieren, de geur van het bos in je opnemen en de bladeren en takken voorzichtig aanraken.

Tijdens zo’n wandeling is het vooral belangrijk dat je je kunt concentreren op je omgeving. Het is dus niet nodig om vooraf een route uit te stippelen. Laat je juist leiden door je gevoel. Zorg er dus ook voor dat je telefoon je niet stoort. Laat hem bij voorkeur thuis of in de auto. Vind je dit een beetje spannend? Zet hem dan op stil of zet het geluid en alle trillingen uit.  

De voordelen van Shinrin-yoku

Wandelen door het bos is natuurlijk altijd goed wanneer je wat beweging en ontspanning wilt, maar Shinrin-yoku heeft daarnaast nog meer gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het ook je stemming kan verbeteren, je bloeddruk kan verlagen en het stresshormoon cortisol kan verlagen. Daarnaast kan deze vorm van meditatie er ook voor zorgen dat je je wat meer verbonden voelt met de natuur en de wereld. Klinkt goed, toch?

 

Meer lezen over de invloed van natuur op je (mentale) gezondheid? Lees dan dit artikel op mijn website. 

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *