Waarom is het goed om af te vallen bij overgewicht?

Overgewicht is een belasting voor je lichaam. Letterlijk, want je lichaam moet de extra kilo’s meesjouwen. Dat is niet alleen zwaar voor je rug, knieën en enkels, maar bijvoorbeeld ook voor je hart.

 

Daarnaast zorgt overgewicht er ook voor dat je stofwisseling in de war raakt. Dat geldt vooral als je veel vet rond je middel hebt. Dit noemen we ook wel buikvet. Buikvet maakt ontstekingsstoffen en hormonen aan en die zijn schadelijk voor je gezondheid. Dus hoe meer overgewicht en hoe meer buikvet, hoe meer schadelijke stoffen.

 

 

Het goede nieuws is dat je niet meteen veel hoeft af te vallen om dit allemaal te voorkomen. 5 tot 10 procent afvallen is namelijk al genoeg. Als je bijvoorbeeld 90 kilo weegt, boek je dus al winst door 4,5 – 9 kilo af te vallen!


En stel nou dat je meer gaat bewegen, gezonder gaat eten, voor ontspanning zorgt, op tijd naar bed gaat… en je valt NIET af? Zelfs dan boek je winst. Je maakt minder stresshormoon aan en raakt vet kwijt en krijgt er vaak spieren voor terug. En dat is goed voor je gezondheid! Want: hoe meer spieren, hoe beter. Spieren verbruiken dag en nacht meer energie dan vetweefsel. Door extra spieren te kweken, verbrand je dus meer calorieën, zelfs als je zit of slaapt. Mooi meegenomen: je voelt je ook fitter als je meer spieren hebt.

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *