Last van stress en weinig energie? Ga de natuur in!

Voel jij je in de stad of in een drukke omgeving soms ook zo moe, prikkelbaar en gestrest? Dat komt omdat al die indrukken en hectiek moeilijk te verwerken zijn voor je brein. De oplossing voor die stress? Ga de natuur in!

 

Wist je dat steden veel minder goed zijn voor onze gezondheid dan de natuur? We voelen ons natuurlijk vaak een stuk rustiger in een omgeving met veel groen om ons heen, maar het is ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Het stresshormoon cortisol daalt bijvoorbeeld vanzelf wanneer je in de natuur bent, maar je maakt ook meer van het gelukshormoon serotonine aan. Hierdoor voel je je minder moe en ervaar je minder stress.

 

Ontstressen in de natuur

Woon je in een stad of in een drukke omgeving en heb je weinig natuur om je heen? Probeer dan elke dag een korte wandeling te maken waarbij je je concentreert op je omgeving. Focus je op de wind, luister naar de vogels en kijk aandachtig naar de bomen en takken die je tegenkomt. Zo hoef je niet ver te reizen naar een bos of park, maar worden je zintuigen toch geprikkeld en kun je weer helemaal fris verder.

 

Naast een wandeling zijn er nog veel meer mogelijkheden om meer tijd in de natuur door te brengen. Ga bijvoorbeeld eens een keer op een bankje in het park zitten of geef wat extra liefde aan je planten. Wil je liever binnen blijven of heb je weinig tijd? Zet dan je raam wijd open en luister naar het geluid van de vogels of zet een video met natuurgeluiden op. Sluit je ogen, luister hier rustig naar en concentreer je op je ademhaling.

 

Webinar natuur en onze gezondheid

Wil je meer weten over dit onderwerp? Op 30 augustus geef ik in samenwerking met Anette Postma en Lisanne Kiestra een gratis webinar over de natuur en onze gezondheid. Je kunt je hier aanmelden: https://www.online-leefstijlprogramma.nl/f/natuur-leuk-gezond-gratis

Meer artikelen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *