fbpx

5 redenen waarom het goed is om eens yoga te proberen

Yoga wordt de laatste tijd steeds populairder en duizenden Nederlanders staan regelmatig op hun yogamat. Maar waar is yoga eigenlijk goed voor en waarom zijn zoveel mensen er fan van? Dit zijn vijf redenen waarom het goed is om ook eens yoga te proberen!

Wie denkt dat yoga slechts een sport is waarbij je je spieren een beetje rekt en strekt, heeft het mis. Er schuilt namelijk een hele filosofie en levensstijl achter. Yoga zorgt ervoor dat lichaam en geest met elkaar verbonden worden met behulp van ademhaling. Je kunt door yoga dus je ademhaling goed onder controle krijgen, maar het heeft nog veel meer voordelen voor je lichaam, gezondheid en leefstijl.

 

1. Het ontspant je lichaam
Onze normale ademhaling is vaak kort en oppervlakkig. Wanneer je yoga doet, leer je op een andere manier ademen doordat je van de ene naar de andere positie beweegt op je ademhaling. Hierdoor wordt je ademhaling kalmer, blijft je hart rustig pompen en kan het lichaam dus ontspannen.

 

2. Het heeft een positief effect op je houding en spieren
Wist je dat je met yoga ook je spieren kunt trainen? Bij staande oefeningen gaat dit bijvoorbeeld om je buikspieren en bij zittende houdingen om de rugspieren. Naast je spierkracht train je ook nog je flexibiliteit. De combinatie daarvan zorgt ervoor dat je een betere lichaamshouding krijgt.  

 

3. Je legt de focus op jezelf
Wie regelmatig in de sportschool komt, herkent het vast wel. De persoon naast jou gaat harder op de loopband en tijdens Zumba lijkt iedereen de pasjes beter te kunnen dan jij. Bij yoga is dit anders want daar leg je de focus volledig op jezelf. Er is geen competitie, je doet de oefening voor jezelf en niet voor de ander én je kunt er niet ‘goed’ of ‘slecht’ in zijn.

 

4. Het vermindert stress
Regelmatig yoga doen, helpt op lange termijn met het voorkomen en verminderen van stress, maar ook wanneer je op dit moment last hebt van spanning en stress kan het jou helpen. Door je ademhaling te vertragen, verdiepen en mee te bewegen op je ademhaling laat je lichaam de spanning langzaam los. Ideaal dus wanneer je bijvoorbeeld morgen een belangrijke presentatie hebt waar je een beetje zenuwachtig voor bent.

 

5. Je gaat er beter door slapen
Heb jij regelmatig last van slapeloze nachten? Ook dan kan yoga jou er bij helpen om je nachtrust te verbeteren. Door yoga te doen vlak voordat je gaat slapen, leg je de focus op je ademhaling waardoor je rustiger wordt en vervelende gedachten uit je hoofd kunt blokkeren.

 

Yoga met het Online Leefstijlprogramma
Zoals je kunt lezen ben ik echt fan van yoga! Daarom heb ik ook een aantal yogalessen opgenomen in mijn Online Leefstijlprogramma. Wil jij ook werken aan een gezonde leefstijl? Meld je dan hier aan: https://doktertamara.nl/winkelwagen/

Meer artikelen

ontspanning afvallen
Waarom helpt ontspanning bij het afvallen?

Wist je dat te veel stress een risico vormt voor je gezondheid? Met mijn patiënten bespreek ik steeds vaker hoe belangrijk het is dat ze ontspannen en stress verminderen. Dit is namelijk heel belangrijk als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Maar waarom is dat zo?

middagdutje
Is een powernap/middagdutje goed?

Je hebt een lange week achter de rug en de wekker ging vandaag weer ontzettend vroeg. Rond het middaguur begin je een beetje moe te worden en zou je eigenlijk het liefste even willen slapen. Tijd voor een middagdutje! Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid en ritme?

3 reacties

 1. goedemorgem
  ik zou graag yoga oefeningen thuis willem gaan doen… bij eem yoga vereniging is het voor mij moeilijk ivm ik slechthorend ben
  ik slaap regelmatig ook niet al te best
  ben type 2 diabetes
  zou graag mee doen aan leefstijl

  1. Hoi Wilma,

   Misschien zijn yoga-oefeningen op YouTube wat voor je? Er staan heel veel leuke video’s met trainingen die je mee kunt doen! Zelf doe ik dit ook regelmatig. Als ik je zo hoor is mijn leefstijlprogramma wel wat voor je, daar gaan we veel dieper in op slaap en ontspanning. In combinatie met diabetes type 2 is het ook erg geschikt. Meerdere deelnemers hebben met behulp van het programma medicatie afgebouwd of zijn zelfs helemaal gestopt!

   Liefs,
   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

koken met het seizoen mee herfst
Koken met de seizoenen mee – herfst

Pompoen en paddenstoelen zijn natuurlijk dé ultieme herfstgroenten, maar er zijn nog veel meer lekkere groenten die deze periode van het jaar in het seizoen zijn. En daarom hebben we de seizoensgroenten van de herfst voor je op een rijtje gezet met een aantal lekkere recepten daarbij!