Gezonder eten; 4 tips van de huisarts

Gezonder eten betekent dat je gemiddeld zo’n twee jaar langer leeft. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker (Gezondheidsraad, 2015). Toch hoor ik het vaak dat mensen het lastig vinden om gezond(er) te eten. Wat is gezond? En waar begin je? Gezonder eten hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn ervaring is dat je vrij eenvoudig gezondheidswinst kunt boeken en tóch heerlijk kunt eten. Om je op weg te helpen geef ik je mijn vier belangrijkste tips voor wie gezonder, energieker en slanker wil worden.

1. Eet zo vers en gevarieerd mogelijk

Eet het liefst groenten en fruit van het seizoen. Op die momenten zijn ze op hun lekkerst en voordeligst! Diepvriesgroenten en -fruit zijn ook prima. Ze zijn meteen na het plukken ingevroren en bevatten meer vitaminen en mineralen dan bijvoorbeeld een stronk prei die je vier dagen hebt laten liggen. Let wel op groenten en fruit uit pot; daar is vaak zout en suiker aan toegevoegd. Gelukkig kun je steeds vaker kiezen voor varianten zonder deze toevoegingen. Voeding uit blik raad ik niet aan. Aan de binnenkant zitten weekmakers en die kunnen onder andere gewichtstoename veroorzaken.

2. Eet zo min mogelijk bewerkte voeding

Denk maar zo: hoe dichter een voedingsmiddel bij de natuur staat, des te geschikter het is. Pakjes en zakjes, zoals soep in poedervorm, zijn meestal sterk bewerkt. Vaak zijn er zout, suiker en conserveermiddelen aan toegevoegd. Kaas en yoghurt zijn ook bewerkt maar vrij minimaal, bovendien door middel van een natuurlijk proces, geen industrieel proces. Voor brood geldt ook dat het bewerkt is, maar dat is op zich geen probleem. Het maakt alleen wél uit wat voor soort brood je koopt. Kies voor volkorenbrood zonder toevoegingen, gemaakt van meel, water en een beetje zout. Niet voor een lang houdbaar wit casinobrood met toegevoegde suikers, broodverbeteraars, etc.

3. Eet drie keer per dag een volwaardige maaltijd

Zo voorkom je bloedsuikerpieken en -dalen. Een lage suikerspiegel zorgt er namelijk voor dat je lichaam opnieuw vraagt om brandstof en dat maakt de kans groter dat je gaat snacken. Houd je die spiegel op peil, dan krijg je vanzelf minder behoefte aan tussendoortjes. Daarnaast verbrand je tussen je maaltijden door energie uit je vetcellen. Als je tussendoor eet, haal je de energie alleen maar uit eten.

4. Elke stap telt

Drie keer per week rauwkost bij de lunch, geen melk en suiker meer in de koffie, voortaan je eigen tomatensaus maken; het maakt niet uit hoe klein de aanpassing is. Geef jezelf de tijd en ruimte om gewoontes te veranderen. Ook als je bijvoorbeeld minder suiker of zout wilt eten. Aan een andere smaak wennen kost drie weken en af en toe een ‘terugval’ hoort erbij. Denk niet ‘nu is alles verloren’, maar ga de volgende dag gewoon weer door op het door jou gekozen, gezondere pad.

In mijn Online Leefstijlprogramma geef ik je nog veel meer tips en adviezen om gezonder, energieker en slanker te worden. Ik help je er graag bij!

 

Liefs,

 

Meer artikelen

stress verminderen

Stress verminderen

Gebruik deze doeltreffende tips van Dokter Tamara om (chronische) stress te verminderen en verbeter je kwaliteit van leven.

6 reacties

  1. Hey,
    Allemaal mooi verwoord en een bron van waarheid.
    Maar ik heb coeliakie en moet sowieso glutenvrij eten waardoor ik al veel mis.
    Daarbij prikkelbare darmen want ik kan bijna niks meer verdragen. Aardappelen, tomaat, kolen enz…. not done. Lijkt allemaal op HIT maar feit is dat ik zeer eenzijdig eet en dat die glutenvrije producten allemaal niet gezond zijn.
    Dus het gaat niet voor iedereen op om alles wat goed is te eten.
    Vrgr
    Jos

    1. Je hebt helemaal gelijk Jos, iedereen is anders en reageert anders op bepaalde producten. Mijn advies: experimenteer en leer je eigen lichaam kennen 🙂

      Groet,
      Tamara

  2. ergens las ik koolhydraatarme crackers en koolhydraatarm brood. hier staat nu volkoren brood vermeld.
    Waar doe ik goed aan?
    koolhydraten beperken wordt geadviseerd.
    Eet je dan bijv geen aardappels meer bij avondeten?

    1. Bij het beperken van koolhydraten gaat het met name om de bewerkte producten. Denk hierbij aan wit brood, krentenbollen, koek, snoep, chips etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *