Slaap en het voorjaar: de klok gaat een uur vooruit

De zomertijd komt eraan! Het laatste weekend van maart, in de nacht van zaterdag op zondag, zetten we de klok een uur vooruit. Dat betekent langer licht in de avond, maar ook een uurtje minder slaap. Voor veel mensen is dat even wennen. Zeker door een combinatie van warmer weer en eventueel hooikoorts, kan je slaap flink verstoord raken. Maar geen zorgen, met een goede voorbereiding voorkom je dat je te lang uit balans bent. Graag geef ik je mijn drie beste tips om je voor te bereiden op de zomertijd.

 

1. Bouw je slaapschema langzaam op

Het grootste probleem met de zomertijd is dat je biologische klok eigenlijk ook een uur vooruit moet. En dat kan niet. Je lichaam is gewend aan het oude ritme van licht en donker, en dat kan voor sommige mensen tijdelijk leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Je kan je lichaam hier beter mee om laten gaan met de volgende trucjes.

  • Begin een paar dagen van tevoren met het 15-30 minuten eerder naar bed gaan en eerder opstaan. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan het nieuwe ritme.
  • Vermijd fel licht (zoals van je telefoon of tablet) in de avond, zodat je makkelijker in slaap valt.

  • Sta meteen op als de wekker gaat, hoe verleidelijk het ook is om te snoozen. Gordijnen open en in beweging.

Door deze kleine aanpassingen voelt de overgang naar zomertijd minder abrupt aan.

 

2. Profiteer van het daglicht

Daglicht is dé manier om je ritme goed aan te passen. Hoe meer je in de ochtend wordt blootgesteld aan daglicht, hoe actiever je lichaam wilt worden.

  • Sta direct op en ga ’s ochtends het liefst direct naar buiten, zelfs als het maar voor 10 minuten is. Een korte wandeling in de ochtendzon helpt je lichaam sneller te schakelen.

  • Houd overdag de gordijnen open en zorg voor zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis en op je werkplek.

  • Vermijd fel kunstlicht in de avond, zodat je slaaphormoon niet wordt verstoord.

Licht en beweging is de belangrijkste prikkel voor je biologische klok, dus maak daar slim gebruik van!

 

3. Vermijd zoveel mogelijk slaapverstorende prikkels

Naast het tijdsverschil kunnen andere factoren je nachtrust verstoren, zoals stijgende temperaturen en hooikoorts.

  • Last van hooikoorts? Zorg dat je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij blijft. Dit doe je door overdag ramen dicht te houden en ’s avonds kort te luchten. Laat ook je kleding buiten de slaapkamer en borstel je haar uit voor je in bed kruipt.

  • Slaap je slechter door de warmte? Gebruik lichte katoenen lakens, draag luchtige pyjama’s en zorg voor voldoende ventilatie. Een lauwwarme douche voor het slapengaan kan je lichaam helpen afkoelen.

  • Vermijd cafeïne en alcohol in de avond, deze verstoren je slaapkwaliteit en maken het moeilijker om uitgerust wakker te worden.

Door je slaapomgeving optimaal in te richten, verminder je de impact van externe verstoringen en slaap je beter.

 

Extra tip: geef jezelf wat tijd

Het duurt gemiddeld een paar dagen tot een week voordat je volledig gewend bent aan de zomertijd. Geef jezelf die tijd en wees niet te streng voor jezelf als je je de eerste dagen wat vermoeider voelt. Zorg goed voor jezelf, neem wat extra rust als dat nodig is, en voor je het weet is je lichaam helemaal gewend aan het nieuwe ritme. Heb je kleine kinderen? Die hebben soms ook wat moeite met de nieuwe tijd. Wees bewust dat je even door deze periode heen moet en wees geduldig. Geniet van de lente en slaap lekker!

 

Heb jij niet alleen rond het verzetten van de klok last van verstoorde slaap, maar loop je hier al langer of jaarrond tegenaan? Jouw leefstijl kan grote invloed hebben op jouw slaap. In mijn Online Leefstijlprogramma leer je meer over wat jij kunt doen om beter in slaap te vallen, goed door te slapen en vooral weer goed uitgerust wakker te worden.

 

Meer artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *