Doen; sporten op latere leeftijd.
Sporten heeft veel voordelen voor lichaam en geest, op welke leeftijd dan ook. Hieronder lees je welke sporten passen bij jouw leeftijd.
Sporter of niet?
Wist je dat ouderen die vroeger nooit aan sport hebben gedaan dezelfde mogelijkheden hebben om spiermassa op te bouwen als ouderen die vroeger heel intensief gesport hebben? Het gaat er dus niet om wanneer je begint met trainen, maar dat je traint. Geen excuses meer, je bent nooit te oud om te beginnen!
Welke sport kies je?
In de eerste plaats kies je een sport die je écht graag doet of wil doen, want plezier hebben is het belangrijkst. Daarnaast moet je voor jezelf bepalen waarom je het doet. Wil je wat kilo’s verliezen, meer conditie opbouwen of je gewoon fitter voelen? Hieronder heb ik op een rijtje gezet met welke sport je zou kunnen beginnen, op basis van leeftijd. Natuurlijk is het aan jou om de juiste sport te kiezen.
Op je dertigste:
- Cardio: vanaf je 30e begint je stofwisseling trager te werken en sla je meer vet op. Het is belangrijk om die vertraging tegen te houden en dat doe je door middel van intervaltraining. Hiermee blijft je lichaam ook na het sporten calorieën verbranden tot wel 10/12 uur na je training;
- Gewichten: vanaf je 30e vermindert je spiermassa. Spieren zorgen ervoor dat je sneller vet verbrandt, dus die wil je natuurlijk behouden! Focus je op de grote spiergroepen, zoals de borst, benen, rug en schouders.
Op je veertigste:
- Meer bewegen: de cellen in je lichaam zijn gevoeliger voor beschadiging vanaf je 40e. Als je fysiek actief blijft, blijven de cellen gezonder. Train met gewichtjes, combineer lichte en zwaardere cardiotraining en beweeg ook door middel van wandelen en fietsen.
Op je vijftigste:
- Tennissen, dansen: vanaf de overgang maak je minder oestrogeen aan, een hormoon dat je botdichtheid helpt behouden. Met deze sporten behoud je jouw botdichtheid. Dansen maakt daarnaast ook heel gelukkig en ik doe het zelf heel graag!
- Beenspieren trainen: hoe sterker je benen, hoe beter je brein blijft. Je benen train je met bijvoorbeeld lopen, (touwtje)springen en dansen.
Na je zestigste:
- Krachttraining: dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein.
- Wandelen of hardlopen: zorgt voor sterkere botten
- Ook balansoefeningen zijn vanaf deze leeftijd belangrijk. Ga tijdens het tandenpoetsen 1 minuut op je ene been staan en daarna 1 minuut op je andere been.
Heb je meer tips nodig om een gezonde levensstijl na te streven dat past binnen jouw leven? In mijn Online Leefstijlprogramma geef ik je mijn beste adviezen om gezond en gelukkig te leven!
Liefs,
6 reacties
Hallo,
Ik heb een hele slechte balans. Als ik op 1been mijn tanden poets, lig ik met mijn snuit in de wasbak. Nu doe ik (heb 1 les gehad) aan chi gong. Dat vind ik heel erg leuk en hoop daardoor mijn balans een beetje terug te krijgen.
Hoi Ellen,
Wat goed van je dat je bent begonnen met Chi Gong. Het belangrijkste is inderdaad dat je plezier hebt in wat je doet. Lekker blijven doen!
Groet, Tamara
Ik heb hartfalen en doe mee aan krachttraning helaas tinitus maar hou wel een uur vol
Goed bezig Antje, ga zo door!
Liefs,
Tamara
Als je denkt aan krachttraining, welke spiergroepen moet je dan trainen na je 60e? Fietsen op de racefiets doe ik veel, tussen de 80 en 150 km per week. Daarnaast in de sportschool RPM. Maar ben benieuwd welke spiergroepen ik moet trainen.
Hoi Gerard, wat ben je goed bezig! Ik zou met name focussen op spiergroepen die je vaak gebruikt en de grotere spiergroepen. Denk hierbij aan je benen, rug en schouders.
Groet,
Tamara