De voor- en nadelen van HIIT workouts op een rij

HIIT workouts, ook wel high intensity of high impact trainingen, zijn ontzettend populair onder sporters. Doordat je de trainingen in een korte tijd kunt uitvoeren en ze ontzettend effectief zijn, zijn veel mensen fan. Benieuwd of HIIT wat voor jou is? In deze blog leggen we uit wat het is en wat de voor en nadelen van deze vorm van sporten zijn.

Wat is een HIIT workout?

De afkorting HIIT staat letterlijk voor High Intensity Interval Training. Zoals de naam al doet vermoeden, wissel je dus intervallen van hoge intensiteit af met korte periodes van rust. Dit kun je zowel doen met cardio oefeningen, als met oefeningen voor de spieren. Hiermee is de workout dus erg uiteenlopend en kun je al je spiergroepen aanspreken. Je kunt de training naar je eigen niveau of doelen aanpassen door periodes van rust tussen de intervallen langer of korter te maken waardoor deze manier van trainen voor iedereen haalbaar is.

De voordelen van HIIT op een rij

Deze uitdagende manier van sporten heeft voor iedereen heel wat voordelen, welke leeftijd je ook hebt of wat je sportieve achtergrond ook is. We hebben een aantal voor je onder elkaar gezet:

 1. Korte training – langdurig effect Een korte HIIT training is vaak net zo effectief als een langdurige cardio workout, bijvoorbeeld een lange duurloop. Bij HIIT lever je namelijk een veel explosievere, intensieve inspanning waardoor je met een paar minuten trainen al net zo veel calorieën verbrand als met een uur hardlopen.
 2. Je werkt aan je conditie Met HIIT workouts train je je conditie. Dit is niet alleen handig voor mensen die regelmatig sporten, maar kan ook handig zijn in het dagelijks leven. Traplopen en fietsen wordt bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker. Zo levert dit dus voor personen van iedere leeftijd wat op.
 3. Je kunt alle kanten op Of je nu je conditie omhoog wilt krikken, je beenspieren wilt trainen of je core sterker wilt maken: overal is een HIIT workout voor. Daarnaast kun je de methode ook gebruiken tijdens verschillende sporten, zoals hardlopen, fietsen of touwtjespringen. Welke kant je ook op wilt, er is altijd een HIIT workout voor.

Zijn er ook nadelen?

Naast deze voordelen, kleven er ook enkele nadelen aan deze vorm van trainen. Met name wanneer HIIT verkeerd gebruikt wordt. We zetten ook een aantal nadelen voor je op een rij:

 1. Blessuregevoeligheid Naarmate je ouder wordt, vergroot de kans op blessures. Wanneer je dan een intensieve HIIT workout uitvoert, kan een blessure op de loer liggen. Ook wanneer je nog niet zoveel conditie opgebouwd hebt, is de kans op blessures groter. Zorg er dus voor dat je rustig opbouwt en de oefeningen zorgvuldig uitvoert.
 2. Voorkom overtraining Zeker met deze intensieve vorm van sporten is het voor iedereen van groot belang om regelmatig rustdagen te nemen. Doordat je met HIIT trainingen je spieren meer belast dan tijdens andere trainingen heeft je lichaam echt de tijd nodig om te herstellen. Het liefst zorg je er daarom voor dat je HIIT training niet langer dan 45 minuten duurt en je de volgende dag een rustdag plant.

Meer artikelen

2 reacties

  1. Wat leuk om te horen Wilma! Voor een HIIT-training in de buurt (wat nu even niet kan door de corona-maatregelen) kun je het beste even Googelen, je vindt vaak iets in de buurt. Maar je kunt natuurlijk ook thuis aan de slag. Op YouTube vind je leuke filmpjes, voor de beginner én voor gevorderden.

   Groet,
   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *