Waarom hobby’s onmisbaar zijn in een gezonde leefstijl

Als kind heeft bijna iedereen een hobby; voetbal, hockey, ballet of iets héél anders. Wanneer je aan een volwassene vraagt wat hun hobby is, krijg je vaak als antwoord dat ze die niet hebben. En dat is ontzettend jammer want hobby’s zijn juist onmisbaar in een gezonde leefstijl!

 

 

Ik zie in mijn praktijk veel mensen die moeite hebben met ontspannen en daardoor regelmatig last hebben van stress. Ook wel ‘wandelende hoofden’. Mensen die continu met allerlei dingen bezig zijn behalve met wat ze zelf eigenlijk willen doen.

Waarom hobby’s onmisbaar zijn in jouw gezonde leefstijl

En dat is eigenlijk heel jammer want wanneer je bezig bent met iets waar je energie van krijgt, ontspan je vaak ook tegelijkertijd. Je komt in een flow terecht waardoor je soms helemaal de tijd vergeet. Hobby’s zorgen dus voor meer rust in je hoofd, maar ook voor betere slaap. Zeker als je jouw schermtijd ‘s avonds vervangt door een hobby als lezen, werken in de moestuin of yoga.

 

Gek op het voorjaar en tuinieren

Zelf ben ik gek op mijn moestuin. Onkruid wieden, plantjes zaaien en zien groeien, de eerste vruchtjes plukken. En de kennis over plantjes had ik ook niet altijd, maar door veel video’s op YouTube te kijken of zelfs speciale apps te downloaden ben ik inmiddels echt ervaren. Ik weet er tegenwoordig dus best veel vanaf, maar wat ik het allerleukste vind aan hobby’s; je hoeft er niet goed in te zijn, maar je moet er vooral plezier in hebben.

 

Hoe vind ik een hobby?

Het kan echter nog best een uitdaging zijn om als volwassene op zoek te gaan naar een nieuwe hobby. Maar begin eens bij wat je vroeger als kind écht leuk vond. En je hoeft je natuurlijk niet meteen aan te melden bij de lokale voetbalclub of balletschool als je dat vroeger leuk vond.

 

Maar vond je het als kind bijvoorbeeld heel leuk om buiten te spelen? Dan vind je het misschien als volwassene ook wel heerlijk om ‘s avonds nog even een lekkere wandeling te maken in de buitenlucht. En was je als kind heel creatief? Dan krijg je misschien nu ook nog wel energie van schilderen en tekenen.

 

Kijk daarnaast ook eens naar cursussen en workshops die bij jou in de buurt worden aangeboden. Misschien kun je wel een keer een cursus pottenbakken doen of is er een leuke kookcursus te vinden. En laat je vooral niet tegenhouden omdat je er nog niks vanaf weet; hobby’s zijn er om energie van te krijgen en om blij van te worden!

Meer lezen over waarom zingeving belangrijk is in een gezonde leefstijl? Lees dan mijn blogs over dit onderwerp!

Meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *