Waarom is (langdurige) stress slecht voor je gezondheid?

Iedereen ervaart wel eens stress; het is een natuurlijke reactie van het lichaam, die tijdens bepaalde gebeurtenissen kan ontstaan. Denk aan een belangrijke presentatie, een sollicitatie of een vergadering, maar ook als je plotseling moet remmen en uitwijken in het verkeer. 

Hoewel stress als iets negatiefs klinkt, is het op dit soort momenten juist heel gunstig; het zorgt ervoor dat er snel energie wordt vrijgemaakt, waardoor je alert wordt en blijft. Dit is een natuurlijke vecht of vlucht reactie; uit de oertijd. Langdurige stress staat echter je gezondheid in de weg, maar waarom? En hoe ga je om met stress? Ik leg het je graag uit!

Stress en het zenuwstelsel

Laten we beginnen bij ons zenuwstelsel. We kunnen dit onderverdelen in sympathisch en parasympathisch. Het parasympathische zenuwstelsel brengt ons lichaam in ruststand, terwijl het sympathische zenuwstelsel het lichaam juist in actiestand brengt. Op momenten van stress wordt dus je sympathische zenuwstelsel aangesproken, omdat dit een reactie krijgt.  

Bij een milde stressreactie krijgt het sympathische zenuwstelsel een signaal en kan het overprikkeld raken. Spanningen of ergens van schrikken kunnen stressreacties veroorzaken, maar ook wanneer je slecht hebt geslapen of een langdurig slaaptekort hebt, wordt je sympathische zenuwstelsel geprikkeld.

Het nadeel is dat dit zenuwstelsel slecht herstelt, waardoor langdurige en aanhoudende (chronische) stress vaak gepaard gaat met een hoge bloeddruk en/of maagdarmklachten. Daarnaast brengt chronische stress nog meer gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals:

 • Hoge suikerwaarde
 • Hoge hartfrequentie 
 • Verzwakt afweersysteem
 • Schade aan hart en bloedvaten
 • Slechter geheugen
 • Meer angst en depressie 

Continu gestresst zijn vraagt al enorm veel energie van je afweersysteem, dus op het moment dat er een virus binnenkomt, kan je lichaam dit minder goed bestrijden en word je dus eerder ziek.

Hoe kun je stress vermijden en/of hiermee omgaan?

Een stap die je kunt zetten is: word minder bereikbaar! Tegenwoordig moeten we continu maar bereikbaar zijn en gaat de telefoon overal mee naartoe. Elke keer als je een ‘ping’ krijgt, word je meteen afgeleid door de melding die je krijgt, een reactie die je moet geven of iets dat je ziet op social media. Dit omdat je zenuwstelsel snel reageert op dergelijke prikkels.

Zonder dat je het doorhebt, wordt constant je sympathische zenuwstelsel geprikkeld door telefoongebruik. Probeer je schermtijd dus eens te verminderen en laat je telefoon eens vaker uit of thuis! Je kunt ook de meldingen van je telefoon uitzetten, waardoor je minder snel afgeleid wordt en niet meteen de neiging hebt om naar je scherm te kijken.

Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig (het liefst een aantal keren per dag) iets doet wat je leuk vindt/waardoor jij ontspant. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Buiten in de natuur wandelen of fietsen
 • Muziek maken en/of zingen
 • Tekenen en/of schilderen 
 • Meditatie, yoga, chi-gong of andere ontspanningsoefeningen 
 • Dansen
 • Sporten
 • Een boek lezen

Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jij doet om te ‘ontstressen‘. Laat je het me hieronder weten in de reacties?

Liefs,

Meer artikelen

11 reacties

 1. Ik loop elke dag naar werk en terug 40 minuten.Zo heb ik de tijd om mij op de dag voor te bereiden en na het werk de spanning van de dag weer kwijt te raken. Op vrije dagen loop ik altijd een rondje van ruim een uur In het park in de vroege ochtend. Aangezien ik veel last heb van vermoeidheid,slecht slapen en overgang hormonen ben ik daar 4 jaar geleden mee begonnen. Het helpt goed. Ook houd het mij in goede conditie

  1. Wat een goed idee Fie! Fijn te lezen dat het wandelen zoveel gezondheidsvoordelen voor je oplevert.
   Groet, Tamara

  1. Hoi Manana,
   Wat vervelend om te lezen.
   Hopelijk kunnen bovenstaande tips je vanaf nu helpen!
   Groet, Tamara

 2. Onze poes Sookie aaien.
  In de tuin bezig zijn.
  Met warm gewreven handen een paar keer per dag op mijn ogen leggen,
  zeker als je veel achter de computer zit (dit heet palmeren)

 3. Ik ontspan van de kat, van een aai, maar meer nog van haar een tijdje vasthouden. Ze komt pas op schoot zitten als ik al ontspannen ben, dan is zij de kers op de taart.

 4. Ik wandel veel Ik doe mee met de wandelgroepje van Open je hart mantelkring. en wandelgroep Lelystad. Ik laat onze oppashond iedere dinsdag goed uit. en verder wandel ik zelf. En sportschool opzeggen ben ik aan het twijfelen moet nog over nadenken, of ik echt ga stoppen.. Drukte in de sportschool vind ik niet fijn.
  Ik ga meestal onder de koffie of thee puzzelen uit het boekje of lekker lezen
  Als ik smorgens een afspraak heb sta ik veel eerder op en alles op mijn gemak doen zonder te haasten . anders word ik nerveus en gaat de dingen niet goed.

 5. Als ik gestressd ben. doe ik dingen wat ik leuk en prettig vind zoals puzzelen. uit het boekje . lekker lezen of wandelen. of iets waar ik zin in heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *