In mijn boek leg ik uit waarom het zo belangrijk is om meer te bewegen en te ontspannen, beter te slapen en te eten, aandacht voor je sociale contacten te hebben en zingeving te vinden. Je hebt de eerste stappen naar het aanpassen van je leefstijl gezet, maar komt nu bij het volgende punt. Hoe zorg je ervoor dat je leefstijlaanpassingen volhoudt? En waarom is het veranderen van gewoontes zo lastig?
Makkelijke, vaste gewoontes
Iedereen herkent ze wel, vaste gewoontes. Na een drukke werkdag installeer jij je vaak elke avond op de bank met een kop thee en een koekje en zapt langs de televisiezenders, op zoek naar een leuke serie. Of je gaat net weer iets te laat naar bed waardoor je de volgende ochtend drie keer op de snooze knop van je wekker drukt. Het zijn allemaal makkelijke gewoontes die je op de automatische piloot doet en waar je niet over na hoeft te denken.
Wat kan het veranderen van een gewoonte lastig maken?
Er zijn twee dingen die het veranderen van een gewoonte lastig kunnen maken, vooral wanneer je vanwege je gezondheid je gedrag wil veranderen:
1. Je hecht teveel waarde aan je oude gewoontes. Dit is vooral het geval bij dingen die je moet laten, zoals roken, drinken of ongezond eten;
2. Je denkt dat het te moeilijk voor je is en dit maakt de verandering lastig. Dat geldt vooral voor dingen waarvan je zelf vind dat je het te weinig doet, zoals sporten en mediteren.
Kom van die bank af!
Gewoontes veranderen kan lastig zijn, maar weet dat ook jij het kan. In plaats van op de bank te gaan zitten, kun je er ook voor kiezen een wandeling te maken of je sportschoenen aan te trekken en een bootcamp les te volgen in de frisse buitenlucht. Je weet dat dit beter voor jou en voor je energielevel is en dat je je straks ontzettend goed en blij voelt!
Weet waar je het voor doet
Wil je jouw gewoontegedrag veranderen? Weet dan waar je het voor doet. Waarom wil jij je leefstijl verbeteren en waarvoor wil je de opnieuw gekregen energie gaan gebruiken? Stap twee is jezelf afvragen: hoe maak ik het gemakkelijker voor mezelf? Hoe wordt de kans van slagen groter? Meer hierover lees je in mijn boek.
4 reacties
Hoi, mijn slechte gewoonte is dat ik ‘s avonds constant zit te zoeken naar iets om op te kauwen. Ik heb dan geen trek, maar wil op een of andere manier toch steeds iets in mijn mond. Ik baal hier enorm van en probeer het af te leren, maar het lukt me gewoon niet. Ja, 1 avond, om vervolgens de avond daarop weer te snaaien. Overdag gaat het best aardig, maar de avonden zijn funest voor me.
Zo herkenbaar. Ik neem een slokje lauwe gemberthee en heb dan even geen onrustgevoel.
Het is goed om jezelf af te vragen of je hoofdhonger of buikhonger hebt. Heb je echt trek of is het een gewoonte die lastig is om te doorbreken? Als je trek hebt, is de kans groot dat je overdag te weinig hebt gegeten. Het lichaam wil dat dan in de avond inhalen. Maar meestal is het een gewoonte die je nog niet goed kunt doorbreken. Het helpt dan om je avondroutine te doorbreken. Wat doe je normaal gesproken? Zorg er dan voor dat je een andere invulling geeft aan je avond. Plan een avondwandeling bijvoorbeeld. En haal je verleiding niet in huis. Dan maak je het jezelf nog moeilijker. Merk je dat je toch naar de kast loopt? Doe dan eerst 10 kniebuigingen en vraag jezelf af of je nog steeds trek hebt. Meestal is deze namelijk dan alweer voorbij. Veel succes!
Groet,
Tamara
Zo herkenbaar! De hele dag gaat het prima en eet ik gezond en verantwoord. Maar na de avondmaaltijd ontstaat er een enorme drang naar eten. Dit is niet elke dag, maar kan het patroon nog niet ontdekken.