6 tips om meer te bewegen en het vol te houden

Eerder schreef ik al over de enorme hoeveelheid positieve effecten die voldoende bewegen op je heeft. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je daadwerkelijk meer gaat bewegen en dit ook volhoudt? Het kost vaak wat moeite om te beginnen met (meer) bewegen en met name om het vol te houden. Maar, het is zeker niet onmogelijk! In deze blog geef ik je 6 handige tips om meer te bewegen en het vol te houden.

1. Stapje voor stapje

Wanneer je besluit meer te willen bewegen, is het belangrijk om niet meteen hard van stapel te lopen. Begin bijvoorbeeld met wandelen. Hier heb je niets voor nodig behalve een paar goede schoenen en het levert snel veel op: ontspanning, rust, overzicht, inzicht… Na twee weken lang elke dag een halfuur wandelen, za je al snel merken dat je minder angstig wordt en beter slaapt. Tijdens het wandelen kun je mindfulness toepassen voor een extra positief effect op je mind.

2. Ga samen meer bewegen met een buddy

Een vriend, familielid of buurvrouw aanhaken als beweegbuddy is ook een slim duwtje in de rug. Je zegt minder gemakkelijk af als je een tijd hebt geprikt om samen te gaan sporten of bewegen en je associeert het meer met plezier, omdat je samen kletst. Ook is het goed voor je vriendschap: samen afzien schept een band.

3. Bewegen volhouden lukt past echt als je het leuk vindt

Als je het dagelijks bewegen hebt opgestart, kun je nadenken over wat je verder zou willen doen als training. Luister naar je gevoel. Dans jij bijvoorbeeld iedere dag liever een half uur door de woonkamer dan dat je buiten gaat hardlopen? Ga daar dan voor! Kies iets waar je blij van wordt. Dan is de kans een stuk groter dat je het ook daadwerkelijk volhoudt.

4. Bewegen als hobby

Je hoeft niet per se aan sport te denken bij meer bewegen. Tuinieren, klussen, opruimen en schoonmaken zijn allemaal activiteiten die gezondheidswinst kunnen opleveren. En ja, ook opruimen en schoonmaken kan leuk zijn. Zet je favoriete muziek op, doe het met een huisgenoot en geniet extra van het eindresultaat.

5. Schakel de hulp van technologie in

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf te laten ondersteunen door de technologie. Een stappenteller bijvoorbeeld, kan enorm motiverend werken. Stel je doel in en voeg er een competitie-element aan toe. Elke week een 1000 stappen meer per dag bijvoorbeeld. Zo’n spel/competitie-element maakt bewegen leuker en de kans dat je het volhoudt groter. Op de meeste smartphones zit wel iets van een stappenteller. Op iPhones bijvoorbeeld in de app ‘Gezondheid’.

6. Houd je sportelementen in het zicht

Uit onderzoek blijkt dat het zien van wandelschoenen, hardloopschoenen, zwemkleding, gewichtjes, evenwichtsbal, of welke attributen je ook gebruikt tijdens het sporten, de kans groter maakt dat je ze gebruikt. Ben je van plan de volgende dag te gaan hardlopen? Zet je schoenen dan alvast bij de deur. Zo word je herinnerd aan het feit dat je zou gaan bewegen en aan je doel: de kans is dan groter dat je het niet overslaat.

Heb je meer tips nodig om een gezonde levensstijl na te streven? In mijn Online Leefstijlprogramma geef ik je mijn beste adviezen om gezond en gelukkig te leven.

Liefs,

Meer artikelen

1 reactie

  1. Sporten kan ook binnen i.v.m. weersomstandigheden met b.v. een hometrainer en/of cross trainer etc., waarmee ik elke dag begin ca. 1 uur met b.v. een muziekje erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *