Bewegen levert een hoop goeds op. Er is inmiddels veel bewijs dat een actievere leefstijl ervoor kan zorgen dat bij bepaalde aandoeningen minder of geen medicijnen nodig zijn. Maar ook dat je minder kans loopt om bepaalde ziekten en aandoeningen te krijgen. Helaas kan bewegen ook leiden tot blessures. Met name wanneer je plotseling te veel of verkeerd beweegt, kan dit het geval zijn. Gelukkig kun je een hoop doen om dit te voorkomen.
Een goed begin, met een warming up
Het gezegde een goed begin, is het halve werk bestaat niet voor niets en gaat ook op voor bewegen. Sla de warming up dus zeker niet over! Dit helpt enorm in het voorkomen van blessures. Een warming up zorgt simpelweg dat jouw lichaam wordt klaargestoomd voor hetgeen dat komen gaat. Tijdens het opwarmen zorg je er namelijk voor dat:
- Je hartslag verhoogt, waardoor je bloed sneller gaat stromen en je meer zuurstof naar je spieren kunt vervoeren
- Je luchtwegen verwijden waardoor je meer zuurstof kunt nemen
- Je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je stofwisseling versnelt
Wat is een goede warming up?
Tijdens een goede warming up activeer je het liefst alle spiergroepen die je gaat gebruiken tijdens je sportbeoefening. Zo’n warming up duurt ongeveer 8 tot 10 minuten, waarin je actieve oefeningen om je hartslag te verhogen kunt combineren met dynamisch stretchen. Door het rekken van de spieren zorg je voor een grotere bewegingsvrijheid tijdens het uitvoeren van je beweging. Goede oefeningen zijn bijvoorbeeld het draaien van je schouders, heen en weer slingeren van je benen of de zonnegroet. Neem daar ook vooral lekker de tijd voor!
Goed gerekt en gestrekt en is je hartslag wat omhoog? Dan is het tijd voor jouw beweegmoment. Sportse!
2 reacties
Houdt bij het opwarmen rekening mee dat je niet te lang gespannen, dus gestrest, bezig bent .Het stresshormoon cortisol werkt verhogend in op je bloedsuikerspiegel zodat er meer insuline wordt aangemaakt en daardoor minuscule kleine ontstekingen kunnen veroorzaken in je bloedvaten en spieren.