Achterhaal in een aantal simpele stappen jouw levensdoel

De omschakeling naar een lang, gelukkig en gezond leven lijkt op het eerste gezicht altijd een lastige. De weg ernaartoe wordt een stuk simpeler door een gegeven: weten waar je het allemaal voor doet. Het helder voor ogen hebben van je levensdoel. Maar, wat als je niet precies weet wat jouw levensdoel is? Hoe kom je daar dan achter? In deze blog leg ik je alles uit over zingeving.


De zin en onzin van zingeving

Voor mij is zingeving simpelweg terug te brengen tot het doel waarvoor je leeft. Het is het antwoord op de vraag: waar kom jij je bed voor uit? Deze vraag valt dan wat mij betreft weer uiteen in twee vragen: wat geeft jou zin in het leven en wat geeft jouw leven zin? Anders gezegd: waar gaat je hart sneller van kloppen en welke bijdrage wil jij leveren aan je omgeving, je woonplaats of zelfs de wereld?

Stappen zetten naar het grotere geheel

Vaak vallen die dingen samen. Mijn levensdoel is bijvoorbeeld Nederland gezonder maken. Dat doe ik door als huisarts leefstijladviezen te geven aan patiënten, door mijn online-leefstijlprogramma, door een Leefstijltoer te organiseren voor consumenten, zorgverleners voorlichting te geven, op radio en televisie te vertellen wat je kunt doen om gezonder te worden, maar ook door deze blog te schrijven. Als ik met al deze dingen bezig ben, ben ik (meestal) blij. Het zijn de dingen die ik leuk vind om te doen, maar waarvan ik óók denk dat ze zinvol zijn, betekenis hebben.


Hierdoor is het een stuk makkelijker om met al deze losse dingen door te zetten en te werken aan een groter geheel. Zolang je een doel voor ogen hebt, weet waar je het voor doet en weet waar je zingeving uit haalt, is het veel makkelijker om doelen na te streven.

De zoektocht naar jouw levensdoel

De een kan gemakkelijk vertellen wat zijn of haar doel is in het leven, bij de ander gaat dat wat lastiger. Heb jij geen idee waar jij zingeving uithaalt? Dat is niets om je voor te schamen! Veel mensen moeten een aantal stappen zetten om te ontdekken wat hen zin geeft in het leven. Daarom heb ik wat vragen voor je op een rij gezet. Een soort houvast om erachter te komen wat jouw levensdoel is:

  1. Wat wil je dat ze over je zeggen als ze een speech over je houden – bijvoorbeeld op je 70e verjaardag?
  2. Wanneer vergeet je te eten, wanneer vergeet je de tijd? Dat zou weleens een van de bezigheden kunnen zijn waarvoor je leeft.
  3. Veel mensen worden van iets voor een ander doen gelukkig. Hoe zou jij mensen om je heen, je stad of zelfs de hele wereld kunnen helpen?
  4. Stel je hebt nog een jaar te leven, wat ga je dan in ieder geval (meer) doen?
  5. Waar maakt je hart een sprongetje van? Hoe klein ook, het is een richtingaanwijzer!

Uit antwoord op bovenstaande vragen kun je afleiden waar je meer van wilt, wat goed is voor jou en waarschijnlijk dus ook voor de mensen om je heen. Want, je missie vinden maakt je vrolijk en gedreven, een blij persoon, en dat is fijn voor iedereen. Vergeet niet: zo’n missie hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Klein telt net zo goed.

Meer artikelen

2 reacties

  1. Zoals vanmiddag, na een uurtje fietsen met een vriendin dan op een leuk terrasje een kopje koffie en een gezellig gesprek. Dan vergeet ik de tijd.
    Nu kunnen we weer afspraken maken voor activiteiten zoals lezingen of musea. Deze vooruitzichten geven dat ik de toekomst positief tegemoet zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *