Wil je een gezonder lichaam? Ga eens wat vaker staan!

Shocking, maar waar: bijna de helft van alle Nederlanders haalt de norm voor gezond bewegen niet. Dat terwijl veel mensen toch wel minimaal een half uur per dag bewegen. Waar de valkuil dan in zit? We zitten te veel met z’n allen. Tijd dus om meer te gaan staan!

Weg met die bureaustoel

Met de hele dag achter je bureau of op de bank zitten en ’s avonds een half uur wandelen, red je de minimale norm voor bewegen niet. Sterker nog: de gezondheidswinst die je boekt door regelmatig te gaan staan, is naar schatting even groot als de gezondheid die je wint door drie keer in de week naar de sportschool te gaan. Het energieverbruik van staan is ongeveer twee keer zo hoog als dat van zitten. Genoeg reden om die bureaustoel aan de kant te schuiven dus.

Te lang zitten zorgt voor klachten

We zijn niet gemaakt om lang stil te zitten. Als je lang achter elkaar zit, wordt je lichaam inactief en werken je hart, brein, spieren en lever minder goed. Daarnaast is de zithouding onnatuurlijk voor ons. Niet gek dus dat ruim twee miljoen Nederlanders nek- en rugklachten hebben, welke mede veroorzaakt worden door het vele zitten.

Vaker staan als alternatief

Hoe lang je wel mag stilzitten (voordat het slecht voor je gezondheid is), moet nog verder worden onderzocht. Voorlopig houden we het op niet langer dan een halfuur achter elkaar. Of een loopje naar de wc of het koffieautomaat voldoende is, is ook nog niet duidelijk, maar het is in ieder geval beter dan niets. Het beste is natuurlijk om het stilzitten zoveel mogelijk te vervangen door iets actiefs. Kies bijvoorbeeld voor een zit-stabureau of een statafel om achter te werken. Of ga even een rondje lopen bij ieder telefoontje at je hebt. Ook kun je ervoor kiezen om gedeeltes van de dag op een zitbal te zitten. Zo gebruik je toch nog je spieren terwijl je zit.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Daarnaast kun je ook gedurende de rest van de dag kleine aanpassingen doorvoeren om meer te bewegen en minder nadelige effecten te ervaren van het vele zitten. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, parkeer de auto een stuk van de plek waar je moet zijn, loop naar de supermarkt, sjouw zelf je boodschappen (in plaats van ze aan je fiets te hangen), doe kniebuigingen tijdens het tandenpoetsen en dans vijf minuten op je favoriete muziek tussen twee klussen door. Het helpt allemaal om aan je dagelijkse bewegingsbehoefte te komen!

Liefs,

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

4 reacties

  1. Elke dag zijn wel activiteiten waar ik in beweging ben zoals: huishoudelijk werk, in de tuin bezig zijn wandelen, fietsen en 3x per week tai chi,
    Ik neem de trap in plaats van de lift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *